A bíróság szerint is nő a WikiLeaksnak szivárogtató Manning

Vágólapra másolva!
A washingtoni katonai fellebbviteli bíróság elismerte nőnek csütörtökön Chelsea (korábban: Bradley) Manninget, akit 35 évi szabadságvesztésre ítéltek, mert titkos iratokat szivárogtatott ki a WikiLeaks portálnak.
Vágólapra másolva!

A 27 éves Manning tavaly áprilisban változtatta meg a keresztnevét Chelsea-re. Szeptemberben pert indított az amerikai kormány ellen, azt állítva, hogy megtagadták tőle a nemi diszfóriája miatt "orvosilag szükséges kezelést", és mivel nőként akart élni, most februárban kérte az ehhez szükséges hormonkezelést, amelyet megkapott.

A nemi diszfóriában szenvedők elégedetlenséget, nyugtalanságot, depressziót és szorongást éreznek amiatt, hogy úgy érzik: ők voltaképpen férfi testben élő nők, vagy fordítva. A katonai fellebbviteli bíróság most elrendelte, hogy ezentúl minden vele kapcsolatos dokumentumban és szóbeli kommunikációban csak nőnemű vagy semleges nemű köznevekkel lehet őt illetni.

A WikiLeaks-botrány

2010. január 5-én Manning letöltött 400 ezer dokumentumot, melyek az iraki háborús napló néven váltak ismertté. Január 8-án további 91 ezer dokumentumot töltött le, az ún. afgán háborús naplót.

Manning megkereste a Washington Postot és a New York Timest az anyag ügyében, de az előbbinek a riporterét nem érdekelte, az utóbbitól pedig nem válaszoltak. Ezután február 3-án az iraki és az afgán háború naplóját a WikiLeakshez juttatta el az interneten keresztül. Február 18-a körül, már Irakból, elküldött nekik egy diplomáciai sürgönyt, 21-én a bagdadi helikopteres támadás videóját, március végén pedig a 2009-es granai légicsapás felvételét.Március 28. és április 9. között negyedmillió diplomáciai sürgönyt töltött le, és április 10-én eljuttatta őket a WikiLeakshez.

2013 júliusában bűnösnek találtak egyebek mellett a kémtörvény megsértésének vádjában, 2013 augusztusában 35 év börtönbüntetésre ítélték és leszerelték; feltételesen legkorábban 2021-ben szabadulhat. (Forrás: Wikipedia)