Pszichológusok kísérik az orosz segélykonvojokat Ukrajnába

Ukrajna, tűzszünet
A Mariupoltól mindössze negyven kilométerre fekvő Csermalik falujában gyerekek játszanak egy töltetlen fegyverrel. Hivatalosan február 15-től tűzszünet van Ukrajnában.
Vágólapra másolva!
Orvosok és pszichológusok segítik az Ukrajnába tartó orosz humanitárius konvojok sofőrjeit.
Vágólapra másolva!

Az orosz katasztrófavédelem igazgatóhelyettese, Oleg Voronov szerint erre azért van szükség, mert a sofőrök megfelelő lelki, illetve mentális állapota közvetlenül járul hozzá a művelet sikerességéhez.
A konvojokat kísérő orvosok pedig szükség esetén egészségügyi segítségnyújtásban részesítik a kamionok vezetőit.

Csermalikban gyerekek játszanak egy töltetlen fegyverrel. Hivatalosan február 15-től tűzszünet van Ukrajnában. Forrás: AFP/Genya Savilov

Indulás előtt a sofőröket alaposan megvizsgálják, és csak akkor engedik őket a volánhoz, ha megfelelnek az egészségügyi feltételeknek. Voronov megjegyezte: a pszichológusok nem csak a sofőröknek, hanem a harcok sújtotta övezetekben a rászorulóknak is mentális segítséget nyújtanak.

22 ezer tonnányi adomány az oroszoktól

Szerdán újabb, legalább 160 gépjárműből álló konvoj lépte át a határt, amely Donyeck és Luhanszk megye lakosainak visz mintegy 1,8 ezer tonna árut, többségében élelmiszert. Tavaly augusztus óta a Donyec-medence területére több mint 22 ezer tonna humanitárius segélyt juttatott el Oroszország.

Az ENSZ emberi jogi főbiztosának hivatala tegnap tette közzé, hogy már több mint hatezer ember halt meg a a kelet-ukrajnai konfliktusban. A térségben különösen sok szenvedés hárul a nőkre, a gyermekekre és az idős emberekre. Az ukrán háborúról szóló riportunk első, második és harmadik része itt, itt és itt olvasható.