Százezer dollárt érő aranyrögöt találtak

Aranyrög
A large Australian gold nugget, with an estimated sale price of USD 100,000-150,000, is on display at an auction preview, May 6, 2010 in Los Angeles. Bonhams & Butterfields' upcoming National History Auction, on May 27 in New York, will afford bidders the opportunity to own an unusal selection of prehistoric fossils, archeological artifacts, gold nuggets, meteorite slices and even a Martian meteorite discovered in the Mojave Desert in 1999. This gold nugget weighs 77.8 oz (2216.2 grams) and measures 5.5 x 3 x 2.75 inches (14cm x 7.6 x 7cm). AFP PHOTO / Robyn Beck
Vágólapra másolva!
Több mint százezer dollárt érő 2,7 kilogrammos aranyrögöt talált Ausztráliában egy amatőr kincsvadász.
Vágólapra másolva!

Mick Brown néhány héttel ezelőtt bukkant rá az aranyleletre, amikor a Victoria állambeli Wedderburn térségében kutatott fémdetektorával.

Hasonlóan néz ki a most talált aranyrög is (képünk illusztráció) Forrás: AFP/Robyn Beck

A „Fair Dinkum”-nak, vagyis „valódinak” becézett aranyrög becsült értéke nagyjából 103 ezer amerikai dollár, azaz mintegy 30 millió forint.

Adósságra megy a pénz

Brown először azt hitte, hogy egy „hatalmas olvasztott rézdarabot” talált. A férfi azt reméli, hogy sikerül eladnia az aranyrögöt egy magángyűjtőnek és a kapott pénzből kifizetheti az adósságát, és a maradékot a feleségére és a gyermekeire fordíthatja.

Wedderburn Victoria állam úgynevezett aranyháromszögében fekszik, ami az aranyláz központja volt az 1800-as évek közepén. A terület igen népszerű az amatőr aranyvadászok körében, akik közül sokan bukkantak már méretes rögökre.