Vallomást tett az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr

Lüneburg, 2015. április 21.
Oskar Gröning, az auschwitzi haláltábor egykori őre perének tárgyalásán a lüneburgi tartományi bíróságon 2015. április 21-én. A 93 éves Gröninget 300 ezer ember meggyilkolásában való részvétellel vádolják. (MTI/AP/Pool/Ronny Ha
Lüneburg, 2015. április 21. Oskar Gröning, az auschwitzi haláltábor egykori őre perének tárgyalásán a lüneburgi tartományi bíróságon 2015. április 21-én. A 93 éves Gröninget 300 ezer ember meggyilkolásában való részvétellel vádolják. (MTI/AP/Pool/Ronny Hartmann)
Vágólapra másolva!
Részletes vallomástétellel kezdődött kedden Németországban az egyik utolsó élő auschwitzi lágerőr pere.
Vágólapra másolva!

A legkevesebb 300 ezer ember meggyilkolásában bűnrészességgel vádolt Oskar Gröning a lüneburgi tartományi bíróságon elmondta, hogy amikor a náci párt önkéntesekből álló fegyveres szervezete, az SS tagjaként 1942-ben Auschwitz-Birkenauba került, tudomást szerzett arról, hogy a táborban a foglyok meggyilkolására szolgáló gázkamrák működnek.

A 93 éves Oskar Gröninget 300 ezer ember meggyilkolásában való részvétellel vádolják Forrás: MTI/AP/Pool/AFP/Ronny Hartmann

Hangsúlyozta: kétségtelen, hogy "erkölcsileg bűnrészes" a haláltábor működtetésében, és ezért bocsánatot kér, ügyének büntetőjogi vonatkozásait azonban a bíróságnak kell megítélnie.

Magyar akció

Gröning ellen az 1944. május 16. és július 11. között végzett tevékenységével kapcsolatban emeltek vádat. Abban az időszakban az úgynevezett magyar akció (Ungarn-Aktion) zajlott Auschwitz-Birkenauban. A haláltáborba csaknem 140 vonatszerelvénnyel 437 ezer magyarországi zsidót hurcoltak.

A vádlottat legkevesebb 3 év szabadságvesztésre ítélhetik. A bíróság 27 tárgyalási napot tűzött ki, az utolsót július végére. A hannoveri ügyészség által indított perhez 62-en csatlakoztak mellékvádlóként, többnyire holokauszt-túlélők és áldozatok rokonai, köztük magyar állampolgárok is. A mellékvádlók közül 15-en tanúvallomást is tesznek.

Aktív közreműködés

Ügyvédje szerint Gröning nem vett részt gyilkosságban, és a jelenlét a haláltáborban nem elégséges ahhoz, hogy elmarasztalják a terhére rótt bűncselekményekben. A vádhatóság szerint viszont a vádlott az Auschwitz-Birkenauban kifejtett tevékenységével hozzájárult a megsemmisítő táborban legyilkolt foglyok halálához, anélkül is, hogy aktívan közreműködött volna emberölésben.