Drágán tanulta meg, hogy nem szabad hazudni az FBI-nak

Los Angeles-i emberrablási ügy, fegyveres FBI ügynökök állnak az FBI Los Angeles-i épülete előtt
Vágólapra másolva!
Vádat emeltek Dennis Hastert, az amerikai képviselőház volt republikánus elnöke ellen, aki 3,5 millió dollárt fizetett egy férfi hallgatásáért, aki ellen állítólag szexuális visszaélést követett el.
Vágólapra másolva!

A szexuális visszaélést – amellyel kapcsolatban még nem kerültek részletek nyilvánosságra - a 73 éves Hastert sajtóértesülések szerint még az előtt követte el, hogy politikai pályára lépett, és középiskolai birkózóedző, valamint tanár lett az Illinois állambeli Yorkville-ben.

A politikus 1999 és 2007 között volt a képviselőház elnöke.

Egyébként is elévült

A vádak nem az állítólagos, több évtizeddel ezelőtti nemi kapcsolatra vonatkoznak - Illinois államban egy ilyen bűncselekmény elévült volna -, hanem arra, hogy a volt elnök törvénykerülő módon intézte banki pénzfelvételeit, és hazudott a Szövetségi Nyomozó Irodának a számláiról kivont pénzek rendeltetéséről.

Mindkét vádpont alapján öt évig terjedő szabadságvesztésre és 200 ezer dollárig terjedő bírságra ítélhetik.

Dennis Hastert (balra) minden posztjáról lemondott Forrás: AFP/Chip Somodevilla

Lemondott minden posztról

Az ügyről beszámoló sajtójelentések arra nem tértek ki, hogy Hastert feljelentette-e zsarolásért a férfit, akinek fizetett a hallgatásáért.

A korábban lobbistaként és egy etanolgyártó cég vezetőségi tagjaként is tevékenykedő Hastert minden üzleti és társadalmi pozíciójáról lemondott.