Az orosz hadsereg felkészül a forradalomra

Vágólapra másolva!
Átfogó kutatást rendel meg az orosz hadsereg a forradalmakba torkolló tömegmegmozdulásokról és a fegyveres erők szerepéről, hogy megakadályozza az 1991-es és 1993-as eseményekhez hasonlók kialakulását.
Vágólapra másolva!

1991 augusztusában puccsot kíséreltek meg Mihail Gorbacsov ellen, két évvel később pedig Borisz Jelcin fegyverrel zárta le törvényhozással kialakult konfliktusát. Szergej Sojgu védelmi miniszter nem akarja, hogy ilyesmi még egyszer megtörténjen, ezért van szüksége a tanulmányra.

Külföldi példák

Sojgu a hadsereg politikai fórumán elismerte: az egyelőre nagy kérdés, hogyan lehet megakadályozni a forradalomba torkolló tömegtüntetéseket, de rá kell jönniük a módszerre, „és arra is, hogyan kell nevelni a fiatal generációt annak érdekében, hogy támogassa az ország nyugodt és fokozatos fejlődését”.

Az úgynevezett „színes forradalmak” következményei megfigyelhetőek több arab államban és Szerbiában is, figyelmeztetett, és szerinte az ukrán válság is „súlyos tragédia volt e forradalma sorában.

Kijevben is tömegtüntetéssel kezdődött Forrás: MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

Oroszországban nem lesz forradalom

Márciusban az orosz biztonsági tanács vezetője, Nyikolaj Patrusev már közölte: a testület részletes akciótervet dolgoz ki, amelynek az a célja, hogy megakadályozza a „törvényesen megválasztott hatóságok” megbuktatását tömegtüntetések útján – emlékeztetett az rt.com.

A veszélyek közé sorolta az „internetes tiltakozó akciókat” is.

Vlagyimir Putyin elnök is figyelmeztetett a színes forradalmak veszélyeire ugyancsak márciusban, a belügyminisztériumban mondott beszédében, a tárca pedig törvénymódosítást dolgozott ki a tiltakozó megmozdulások korlátozására.