Nem juthat át zárjegy nélküli cigaretta a Kárpátok hágóin

Fest nevű csempészett az Ukrán gyártmányú dohányárút illegálisan alacsony áron árúsítják országszerte.
Fotó: Dudás Szabolcs
2015.07.21.
Fest nevű csempészett az Ukrán gyártmányú dohányárút illegálisan alacsony áron árúsítják országszerte. Fotó: Dudás Szabolcs 2015.07.21.
Vágólapra másolva!
A csempészet elleni küzdelem céljából határőrökkel, vámosokkal és az Ukrán Biztonsági Szolgálat munkatársaival erősítették meg a Kárpátaljára vezető négy hágón korábban felállított rendőri ellenőrző pontokat.
Vágólapra másolva!

Hennagyij Moszkal, Kárpátalja kormányzója a Moskal.in.ua című hivatalos honlapján közölte, hogy a megyébe az ellenőrző pontokon át nem juthat be kereskedelmi tételben szállított – közte zárjegy nélküli – cigaretta és legális alkoholos ital, míg Kárpátaljáról nem vihető ki rönkfa.

Ezzel az intézkedéssel párhuzamosan zajlik az illegális dohányárulerakatok felkutatása, ahol a csempészésre szánt cigarettát tárolják.

Felveszik a harcot a cigarettacsempészekkel Forrás: NAV / Facebook

Résen vannak

A nyomozás még tart, de annyi már tudható, hogy a Kárpátaljáról a határokon túlra csempészett cigaretta fő szállítója a lembergi (Lviv) dohánygyár.

A kormányzó szerint fehérorosz gyártmányú cigarettát is találtak a múlt héten kezdődött akció során, ami azt jelenti, hogy az észak-ukrajnai, Fehéroroszországgal szomszédos Csernyihiv megyében is „rések” vannak a határon.

A cigarettaraktárakon kívül folyik azoknak a helyeknek a felderítése, ahol az embercsempészek illegális migránsokat szállásolnak el.

Fehérorosz cigarettát is találtak Fotó: Dudás Szabolcs - Origo

Rekordfogás

Kárpátaljai hírportálok a hét végén arról számoltak be, hogy egy Munkácshoz közeli faluban rendőrök és a nemzetbiztonsági szolgálat emberei rekordmennyiségű, 1,5 millió eurót érő illegális cigarettarakományt találtak három kamionban.

A hivatalába történő múlt heti beiktatásakor Hennagyij Moszkal közölte, találkozókat tervez a Kárpátaljával szomszédos uniós országok illetékeseivel, hogy a csempészet elleni közös fellépésről egyeztessen velük.

A júlis 11-ei tűzpárbaj is a csempészet miatt törhetett ki Forrás: AFP/Alexander Zobin

Felosztanák a piacot

Hennagyij Moszkalt július 15-én iktatta be hivatalába Petro Porosenko ukrán elnök, aki több személyi változást is bejelentett a kárpátaljai állami szervek élén, és a csempészés elleni kemény fellépést helyezett kilátásba.

Terrorizmus a vád

Terrorizmussal és törvénytelen fegyveres szervezet létrehozásával gyanúsította meg az Ukrán Legfőbb Ügyészség a Jobb Szektor hat tagját, akik részt vettek a július 11-ei fegyveres összetűzésben – jelentette be Andrij Popov, a munkácsi konfliktus körülményeinek tisztázására létrehozott ideiglenes parlamenti vizsgálóbizottság vezetője.
A különösen fontos ügyekben illetékes főnyomozó szerint azt is tisztázni akarják, hogy idejében és helyesen reagáltak-e a rendőri vezetők Munkácson. A két ügyet egy eljárássá vonták össze.

Az intézkedést az indította el, hogy július 11-én tűzharc tört ki Munkácson egy sportlétesítménynél a Jobb Szektor szélsőséges szervezet fegyveresei és az ukrán parlament egyik kárpátaljai képviselőjének emberei, valamint a helyszínre érkező rendőrök között, a lövöldözésben többen meghaltak, illetve megsebesültek.

A konfliktus általános meggyőződés szerint a csempészpiac felosztása körüli vitára volt visszavezethető.