Csoportokban engedik át a menekülteket a macedón határon

Vágólapra másolva!
A pénteki összecsapások után 30-40 fős csoportokban engedik át a görög-macedón határon összezsúfolódott menekülteket.
Vágólapra másolva!

Több ezer menekült gyűlt össze a görög-macedón határon, ahol pénteken összecsapásig fajult a helyzet: a migránsok megtámadták a rendőröket, akik könnygázt és riasztógránátokat vetettek be.

A gránátokat egyenesen a tömegbe lőtték, a görög hatóságok szerint legalább nyolc ember sérült meg.

Az AP amerikai hírügynökség helyszínen lévő tudósítója szerint azonban alig néhány órával később a macedón rendőrök kisebb csoportokban megkezdték a menekültek átengedését, gyermekes családoknak nyitottak utat.

Ellenőrzik a tömeget

A 30-40 fős csoportok gyalog sétálhatnak be a vasúti sínek mellett Gevgelijába, ahonnan a legtöbben vonattal mennek tovább a szerb határra.

A tudósítás szerint többen elájultak, miközben megpróbáltak a sor elejére kerülni, a rohamrendőrök pedig pajzsokkal igyekeznek visszaszorítani őket.

Kaotikusak az állapotok, gyerekek visítanak, asszonyok sírnak. Mintegy háromezer menekült volt kénytelen már a második hideg éjszakát a szabad ég alatt tölteni, köztük sok csecsemő és kisgyerek.

Háromezer menekült zsúfolódott össze Forrás: AFP/Robert Atanasovski

Kukoricát szednek

A menekültek kifogytak az élelemből és alig van vizük. Sokan a környező földekről szedik le a kukoricát, és azt eszik.

A macedón rendőrség brutális fellépése miatt aggodalmát fejezte ki az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága és az Orvosok Határok Nélkül nevű szervezet is.