Szíriába tartó orosz gépet tartóztattak fel

nk20150803
Az Ariha Today nevű szíriai kormányellenes csoport aktivistái által közreadott képen emberek romok között Arihában 2015. augusztus 3-án, miután a kormányerők egyik harci gépe leuhant a Szíria északi részében elterülő Idlíb tartománybeli városban. A gép támadásai és lezuhanása miatt legalább huszonhét ember életét vesztette
Vágólapra másolva!
Bulgária megtagadta az átrepülési engedélyt egy orosz repülőgéptől, amely Szíria felé tartott még a múlt héten. Az orosz hatóságok azt állítják, hogy a gép segélyszállítmányt vitt, a bolgárok ezt nem hitték el.
Vágólapra másolva!

Nem a NATO nyomására, hanem saját hatáskörben döntöttek úgy a bolgár hatóságok, hogy nem engednek át egy orosz repülőgépet az ország légterén - közölte a BBC-vel Betina Zsoteva, a bolgár külügyminisztérium szóvivője.

„A repülőgépekről azt állították, hogy segélyszállítmányt visznek Szíriába, de olyan információkat kaptunk, hogy ez nem így van. Minden okunk megvan rá, hogy higgyünk a hír forrásának” - mondta a szóvivő. Azt is elmondta, hogy a döntést még a múlt héten hozták meg.

Azt nem árulta el, hogy pontosan hány repülőgépnek tiltották meg az átrepülést.

Vlagyimir Dzsabarov, az orosz parlament külügyi bizottságának alelnöke az orosz állami hírügynökségnek viszont azt mondta, a repülőgépek segélyt vittek, egész egyszerűen azért, mert „nem éri meg repülőgéppel fegyvereket szállítani”. Közölte azt is, hogy a bolgár döntésnek nincs komolyabb jelentősége, ugyanis az orosz repülőgépek többsége a Kaukázuson túli területek és Irán felett jár Szíriába.

Mihail Bogdanov orosz külügyminiszter-helyettes, Vlagyimir Putyin elnök közel-keleti és afrikai különmegbízottja szerint ugyanakkor Szófia magyarázattal tartozik Moszkvának. „Ha valakinek kételye támadt, jelen esetben görög és bolgár partnereinknek, akkor meg kell magyarázniuk, hogy mi a gond” - vélekedett a magas rangú orosz diplomata az Interfax orosz hírügynökségnek nyilatkozva.

Így néz ki a polgárháborús Szíria Forrás: MTI/EPA/Ariha Today/-------------------

Az USA még hétfőn kérte Görögországtól, hogy ne engedélyezze az orosz gépek átrepülését Szíria irányába.

Moszkva nem kommentálja a Szíriában lévő orosz katonai jelenlét növekedéséről szóló lapértesüléseket, de nem rejti véka alá, hogy együttműködik a szíriai rezsimmel - közölte hétfőn Dmitrij Peszkov orosz elnöki szóvivő.

Oroszország fenntartja a kapcsolatot, és együttműködik Bassár el-Aszad szíriai elnök kormányával - mondta Peszkov.

Arra a kérdésre, hogy nőtt-e az orosz katonai jelenlét a háború sújtotta közel-keleti országban, az elnöki szóvivő azt mondta, hogy nem rendelkezik ilyen információkkal. A szóvivő jelezte azt is: a görög légteret érintő amerikai kéréssel kapcsolatosan Moszkva nem kíván hivatalosan reagálni mindaddig, amíg meg nem születik a görögországi döntés.