A csecsen elnök nem tud az ukrán kormányfő csecsenföldi harci múltjáról

Vágólapra másolva!
És nem nézi ki belőle, hogy bárhol, bármikor harcolt volna.
Vágólapra másolva!

A csecsen elnöknek nincs tudomása arról, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő harcolt volna az első csecsen háborúban az észak-kaukázusi területen. Ramzan Kadirov a csecsen elnöki sajtószolgálat közlése szerint kijelentette: "Nincs semmilyen információm arról, hogy ő (Jacenyuk) a háború idején (1994-1995-ben) a Csecsen Köztárságban tartózkodott volna". Hozzátette, korábban sem hallott arról senkitől, hogy Jacenyuk Csecsenföldön tartózkodott volna, és nem is találkozott vele.

Jacenyuk nem harcos

Az általában erős kifejezésektől sem tartózkodó csecsen elnök az ukrán kormányfőt élesen bírálva kijelentette: "Tudom, hogy valójában gyáva alak és áruló, és nem képes arra, hogy bárkivel is harcoljon". Úgy jellemezte Jacenyukot, hogy "Ez egy igazi kockafej. Ha harcos, és valahol harcolt, akkor már semmit sem értek".

Ezzel szemben Alekszandr Basztrikin, az orosz szövetségi nyomozó bizottság (SZK) vezetője a Rosszijszkaja Gazeta című kormánylapban szerdán megjelent interjúban azt állította, hogy Arszenyij Jacenyuk ukrán kormányfő az orosz csapatok ellen harcolt az első csecsen háborúban, és orosz foglyok kínzásában is részt vett. Állítólag ennek elismeréseként 1995-ben kitüntette őt Dzsohar Dudajev, az 1991 után Moszkvával szembeszegülő, néhai csecsen elnök. Az orosz szövetségi nyomozó bizottság vezetője nem nyilatkozott arról, hogy kezdeményeznek-e büntetőeljárást az ukrán miniszterelnök ellen.

Göbbelsi módszerek

Olha Lappo ukrán kormányszóvivő a Facebook közösségi oldalon azt javasolta az orosz vezetésnek, hogy vizsgáltassák meg a szövetségi nyomozó bizottság vezetőjének elmeállapotát, Basztrikin kijelentéseit pedig Joseph Göbbels náci német propagandaminiszter módszereihez hasonlította.