Léket kaphat a nagy baloldali menetelés

Portugália
Social Democratic Party's leader and current Portuguese Prime Minister Pedro Passos Coelho waves at supportes after delivering a speech during a political rally for the upcoming October 5, 2015 government election, in Braga on September 27, 2015. AFP PHOTO / FRANCISCO LEONG
Vágólapra másolva!
A súlyos gazdasági válságon és megszorításokon átesett Portugáliában akár hatalmon is maradhat a 2011 óta kormányzó jobbközép koalíció a vasárnapi parlamenti választáson. A baloldali ellenzék jóléti ígéretekkel kampányol, de lehet, hogy ez nem lesz elég a sikerhez a korábbi kudarcos szocialista kormányzás miatt.
Vágólapra másolva!

A súlyos megszorítási politikát díjazhatják a portugálok a vasárnapi parlamenti választásokon, mivel a legutolsó felmérések szerint a jobbközép kabinet áll nyerésre. Ez azért is meglepő, mivel két hónappal ezelőtt még az ellenzéki szocialisták vezettek. Éppen emiatt az európai baloldal azt várta, hogy a Sziriza görögországi és a baloldali erők katalóniai sikere után Portugáliában sikerül leváltani egy jobboldali kabinetet.

Válságos éveken van túl Portugália Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Vége a válságnak?

Négy évvel ezelőtt a nevével ellentétben jobbközépnek számító Szociáldemokrata Párt (PSD) nyerte meg a voksolást, a 230 fős parlamentben 108 mandátumhoz jutott. A Pedro Passos Coelho vezette alakulat a szintén jobboldali Néppárttal kötött koalíciót, és azonnal hozzákezdtek a mély válságban lévő ország gazdaságának a rendbetételéhez.

Portugália 2011-ben kapott 78 milliárd eurós mentőcsomagot

a nemzetközi pénzügyi intézményektől, hogy elkerülje az államcsődöt. Azóta a gazdaság elkezdett nőni, és a munkanélküliségi ráta 17-ről 12 százalékra csökkent. Az alábbi grafikonon a portugál gazdaság elmúlt tízévi teljesítményét láthatják.

Egyesülés

A kormánypártok, hogy növeljék a győzelmi esélyeiket,

2014-ben választási szövetséget kötöttek.

Az új alakulat neve Portugália Előre (PaF) lett. A tavalyi európai parlamenti választásokon ugyan nem tudták megverni a Szocialista Pártot (PS), de csupán négy százalékponttal kaptak ki. Ez már azt mutatta, hogy a súlyos megszorítások ellenére van esélye a szövetségnek arra, hogy elkerülje a bukást.

Nehéz lesz többséget szerezni

A korábbiaknál kedvezőbb gazdasági adatok is hozzájárulhattak ahhoz, hogy a PaF-ot jelenleg 38–41 százalékon mérik, miközben tavaly még több mint tíz százalékpontos hátrányban voltak a szocialistákkal szemben. Mostani népszerűségük

akár ahhoz is elég lehet, hogy egyedül megszerezzék a mandátumok többségét.

Erre többek között azért is lenne nagy szükségük, mivel a parlamentbe jutásra esélyes pártok közül egyikkel sem tudnak koalíciót kötni.

Forrás: MTI

Éppen ez adja meg a lehetőséget a szocialistáknak arra, hogy átvegyék a hatalmat. A PS-t jelenleg 32–34 százalékra mérik, de a kommunistákat is magában foglaló Demokratikus Egységkoalíciót (CDU) és a Baloldali Blokkot (BE) is nagyjából 6–10 százalékra mérik.

Velük együtt a baloldal összesen akár 125–130 mandátumot is szerezhet.

A fő probléma, hogy a célok tekintetében finoman szólva sincsen egység a baloldali erők között.

Pedro Passos Coelho, a kormánypárt vezetője könnyen lehet, hogy nyer, de nem tud többséget szerezni a parlamentben Forrás: AFP/Francisco Leong

A sötét árny

António Costát, a szocialisták vezérét többször is megkérdezték, hajlandó lenne-e koalíciót kötni a radikális baloldali erőkkel, de erre mindig ugyanazt mondta:

nincsen szükségünk rájuk, egyedül is megszerezzük a többséget.

Bár Costa a miniszterelnök-jelölti tévévitában legyőzte Coelhót, pártja ettől még nem lett népszerűbb, annak ellenére, hogy a kampányban adócsökkentést és a gazdaság további felpörgetését ígérte.

A baloldal áttörését az akadályozza, hogy José Sócrates egykori szocialista miniszterelnök jelenleg is házi őrizetben van különféle korrupciós ügyek és adócsalás miatt. A politikus 2005 és 2011 között vezette Portugáliát, és öröksége kellemetlen súlyként nehezedik a szocialistákra. A kampányban Passos Coelho mantraszerűen azt emlegette, hogy a szocialisták hibái miatt került ilyen nehéz helyzetbe az ország.

Antonio Costa vezetésével elmaradt a szocialista áttörés Forrás: AFP/Francisco Leong

Nincs radikalizálódás

A jobbközép kormánypárt az egész kampányát arra építette, hogy Portugália már jó úton jár, és nem szabad a baloldalra szavazni, mert ők a felelőtlen ígéreteikkel fellazítanák a költségvetést, ami később újabb válságot okozna. A kormánypártiak a görög válság metaforáját a megszorítások szükségességének igazolására használják fel, miközben az ellenzékiek szerint a Sziriza újbóli választási győzelme a szigorú fiskális politika alkalmatlanságát mutatja a válságkezelésben.

Noha a válság hatására

a portugál társadalomban érezhető volt egy erős balra tolódás,

a szélsőbaloldali eszmék nem találtak olyan mértékű szavazóbázist, mint Görögországban a Sziriza, vagy Spanyolországban a Podemos. Costa a győzelme esetén Francois Hollande francia elnökkel és Matteo Renzi olasz miniszterelnökkel kötne szorosabb együttműködést, és Aléxisz Cíprasszal nem keresné az egyezési pontokat.

Portugáliában a radikális erők nem erősödtek meg annyira, mint más dél-európai országokban Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Elvándorlás

Az ország egyik legfőbb problémája a szakképzett munkaerő elvándorlása, különösen az egészségügyben. 2013 óta erősen visszaestek az egészségügyre fordított állami kiadások. Passos Coelho kormánya a szektor foglalkoztatási rendszerének felülvizsgálatával ígért némi kompenzációt.
A munkanélküliség miatti tömeges elvándorlás mára kissé alábbhagyott.

A Nemzetközi Gazdasági és Együttműködési Szervezet (OECD) egyik nemrégiben kiadott jelentése szerint

az országot 2013-ban hagyták el a legtöbben,

128 ezerre becsülték az abban évben Portugáliából kivándorlók számát. Bár a foglalkoztatási ráták az elmúlt negyedéves időszakban némi javulást mutattak, az idei évről elkészülő jelentések valószínűleg nem mutatnak majd lényegesen csökkenő tendenciát az elvándorlásban.

Pedro Passos Coelho és Antonio Costa egyszer vitázott Forrás: AFP/Patricia De Melo Moreira

Foci és esőzés

Mindezeket a problémákat már a 2016-os költségvetésben is részben orvosolni lehetne, de könnyen elképzelhető, hogy nem lesz meg a többség az elfogadásához. Ebben az esetben

jövőre akár előrehozott választásokat is tarthatnak az ibériai országban,

amit az elnökválasztással vonhatnak össze. Az szinte biztosnak tűnik, hogy a szocialisták nem fognak kívülről támogatni egy kisebbségben lévő jobbközép kormányt, ami szintén a rendkívül választás esélyét növeli.

Nagyban befolyásolhatja a végeredményt a szavazók aktivitása is. Vasárnap játszik a Benfica, a Porto és a Sporting is, ami rengeteg embert otthon tarthat.

2014-ben a húsz legnézettebb televízió-műsor labdarúgó-mérkőzés volt, a Benfica önmagában kétmillió nézőt vonz, ez a választók egyharmada. A magas részvétel ellen hathat az is, hogy a hétvégére esős és borongós időt jósolnak.