Embertelen bánásmódra panaszkodik a norvég tömeggyilkos

breivik
Self confessed mass murderer Anders Behring Breivik raises his fist in a right wing salute after being sentenced to 21 years in prison, in court room 250 at Oslo District Court on August 24, 2012. An Oslo court today found Anders Behring Breivik guilty of "acts of terror" and sentenced him to 21 years in prison for his killing spree last year that left 77 people dead. Breivik today dismissed his sentence of 21 years in jail by declaring the Oslo court "illegitimate", but also said he would not appeal the sentence. AFP PHOTO / ODD ANDERSEN
Vágólapra másolva!
Beperelte Norvégiát a 2011 nyarán hetvenhét embert lemészároló Anders Behring Breivik, egyebek közt embertelen bánásmódra és kínzásra hivatkozva. A norvég hatóságok úgy döntöttek, engedélyezik az eljárás továbbvitelét – írta a Deutsche Welle német rádió internetes felületén.
Vágólapra másolva!

Breivik szerint a skandináv ország megsértette az emberi jogok európai egyezményének a kínzást és az embertelen vagy megalázó bánásmódot tiltó harmadik, valamint az elítéltnek a családhoz, a magánélethez és a személyes kapcsolatokhoz való jogának tiszteletben tartását szavatoló nyolcadik cikkelyét.

Breivik 77 emberrel végzett Forrás: AFP/Odd Andersen

A szélsőségesen jobboldali, mindenekelőtt iszlámellenes nézeteket valló Breivik büntetése megkezdése óta elszigeteltségben él, ez perindításának fő oka. Oystein Storrvik, a tömeggyilkos ügyvédje közölte, az eljárás célja az, hogy

védence több emberrel tudjon érintkezni,

kevésbé legyen elszigetelve a világtól. Hozzátette, Breivik legutóbb az édesanyjával találkozott, ezen kívül csak a fegyház munkatársaival tud kapcsolatot teremteni.

Egyetemre is felvették

Breivikkel kapcsolatban hatalmas felháborodást keltette az, hogy nyáron felvették az Oslói Egyetem politikatudományi szakára. Az egyetem rektora közölte, az elítélt megfelelt a követelményeknek, ezért nyert felvételt. Hozzátette, hogy

tanulmányait kizárólag a cellájában fogja folytatni,

a kommunikáció közte és az egyetem között egy kapcsolattartón keresztül zajlik majd, és tankönyvekkel ellátják, de az internethez nem fog hozzáférni.

Az egyik emlékhely látványterve. A kettévágott földnyelv koncepcióját egy svéd művész, Jonas Dahlberg tervezte meg Forrás: Jonas Dahlberg, KORO.

Hetvenhét emberrel végzett

Anders Behring Breiviket huszonegy évi szabadságveszésre ítélték, mert 2011 nyarán autóba rejtett pokolgépet robbantott Oslóban a norvég kormány székházánál, majd Utoya szigetén gépkarabéllyal válogatás nélkül lemészárolt fiatalokat a Norvég Munkáspárt ifjúsági tagozatának táborában. Összesen hetvenhét embert ölt meg, köztük sok tizenévest.