Fico: A magyarok elevenen felfalnának

Orbán Viktor; FICO, Robert; Fasimon Sándor Kistompa, 2015. február 9.
Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Robert Fico szlovák kormányfő (b3), valamint Fasimon Sándor, MOL Magyarország ügyvezető igazgatója (b), Ivan Krivosudsky, a Transpetrol vezérigazgató
Kistompa, 2015. február 9. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és Robert Fico szlovák kormányfő (b3), valamint Fasimon Sándor, MOL Magyarország ügyvezető igazgatója (b), Ivan Krivosudsky, a Transpetrol vezérigazgatója (b4) és Világi Oszkár, a Slovnaft vezérigazgatója (j) jelképesen megnyitják a vezetéket a Barátság I. kőolajvezeték felújítása alkalmából rendezett ünnepségen a szlovák Transpetrol kőolajszállító vállalat kistompai átemelő állomásánál 2015. február 9-én. MTI Fotó: Komka Péter
Vágólapra másolva!
Robert Fico miniszterelnök az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának képviselőivel, valamint az Európai Szocialisták Pártjának vezetőjével, Szergej Sztanisevvel találkozott, hogy ismertesse a szlovák kormány álláspontját a migrációs válság kérdésében.
Vágólapra másolva!

Fico azután kért találkozót az európai szocialistáktól (PES), hogy Gianni Pittella, az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője a Smer tagságának felfüggesztését kérte. A demokrata párti olasz politikus szerint az egész progresszív pártcsaládra

szégyent hoztak Robert Fico kijelentései,

miszerint Szlovákia a szlovákok és nem a kisebbségek számára jött létre, hogy nem fogja megtűrni muszlimok tömeges bevándorlását, akik aztán mecseteket építenének, vagy az, amely a muszlimok szabadságának korlátozására vonatkozott – olvasható az Új Szó összeállításában.

Robert Fico pártjának tagságát fel akarják függeszteni az európai szocialisták Forrás: MTI/Komka Péter

Fico csalódott

Robert Fico a találkozó után elmondta: csalódott, hogy olyan kijelentésekkel vádolták meg, amiket soha nem mondott. Hozzátette: ha valaha olyasmit mondana, hogy Szlovákia a szlovákokért van, és nem a kisebbségekért, a magyar kisebbség „elevenen felfalná”.

A találkozón szóba került a kormány azon szándéka is, hogy panasszal fordul az Európai Bírósághoz a kötelező menekültkvóták bevezetése miatt. „Elmondtam, hogy ez minden tagállam joga, és elég furcsa lenne azért kritizálni egy tagállamot, mert él ezzel a jogi lehetőséggel” – nyilatkozta Fico hozzátéve: mivel semmilyen előremozdulást nem lát a kérdésben,

a kormány nem változtat állásfoglalásán.

A kormányfő hangsúlyozta: abból, amit otthon mond, az Európai Parlamentben nem engedett még „fél centit sem”.

Gianni Pitella rossz dolgokról beszélt Fotó: Bielik István - Origo

Rossz dolog

Az Európai Parlament szociáldemokrata frakciójának vezetője, Gianni Pittella Fico felszólalásával kapcsolatban elmondta:

ez egy jó kezdet egy olyan párbeszédhez,

amelyet véleménye szerint folytatni kell. Egyben méltatta a miniszterelnök elkötelezettségét, hogy konkrét lépésekkel is kifejezze szolidaritását a menekültekkel szemben.

Pittella ugyanakkor „rossz dolognak” nevezte a szlovák kormány azon szándékát, hogy panasszal forduljon az Európai Bírósághoz a kötelező menekültkvóták miatt, mert ez a lépés nem egyezne az európai szocialisták szemléletével.

A héten döntenek

Pittella elismerte: nem az ő kompetenciája eldönteni, hogy

a PES felfüggeszti-e a Smer tagságát.

Felhívta ugyanakkor a figyelmet, hogy találkozót hívott össze az európai szociáldemokraták választmányi tagjaival, valamint a szocialisták nemzeti küldöttségeinek vezetőivel. A találkozón, amelyre az Európai Parlament e heti plenáris ülésén kerül sor, arról is döntenek majd, milyen ajánlást fogalmaznak meg a PES-nek.