Megteltek a temetők Leszboszon

migráns, Leszbosz, Görögország
A menekültek a lehetetlen időjárási viszonyok között is útnak indulnak. Szerencsére szombaton jó idő volt, senki nem veszett a tengerbe.
Vágólapra másolva!
Megteltek a görögországi Leszbosz temetői. Amíg a hatóságok nem jelölnek ki újabb területeket, nem tudják eltemetni a szigeten elhunyt menedékkérőket. Csak októberben 218 ezer menedékkérő utazott keresztül Leszboszon.
Vágólapra másolva!

Minden korábbi rekordot megdöntve, októberben 218 ezer migráns érkezett az Európai Unió területére, többségük Görögországon, ezen belül is Leszbosz szigetén keresztül. A 86 ezer lakosú görög terület polgármestere szerint a szigeten dolgozó mentők és önkéntesek már alig bírják a menekültáradattal járó munkát, a túlmunka mellett pedig költségvetési megszorításokkal is meg kell küzdeniük.

Lehetetlen időjárási viszonyok között is útnak indulnak Forrás: MTI/AP/Kosztísz Ntantamisz

A menekültek a legtöbbször kétes biztonságú gumicsónakokon teszik meg a tengeri utat Törökország és az égei-tengeri sziget között, nem ritkán azonban leromlott egészségi állapotban érkeznek meg, többen pedig a túlzsúfolt csónakokról a vízbe esve megfulladnak. Pontos adatok nincsenek arról, hogy az út során hányan vesztették életüket, a leszboszi temetők azonban már megteltek. Jelenleg is 50 menekült holttestét tárolják hűtőházban, arra várva, hogy a hatóságok újabb temetőt jelöljenek ki.

Nincs hely a temetőkben

Szpírosz Galinósz polgármester szerint a romló időjárás miatt még többen veszíthetik életüket a tengeri átkelés alkalmával. A múlt héten több mint 70-en haltak meg, köztük sok kisgyerek, amikor a csónakjuk felborult. A görög parti őrség az elmúlt hétvégén a lélekvesztőkről több mint olyan 1400 embert mentett ki, akik a rossz időjárás ellenére is útnak indultak a viharos tengeren.