2015 emberének választották Orbán Viktort

Orbán Viktor
Budapest, 2015. november 20. Orbán Viktor miniszterelnök a Magyar Rádió stúdiójában, mielőtt interjút ad a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában 2015. november 20-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Vágólapra másolva!
A Politico magazin 2015 emberének választotta Orbán Viktort. A lap listája azt a 28 embert gyűjtötte össze, akik felpezsdítik és alakítják az európai közéletet, és akikre a jövőben is érdemes lesz odafigyelni. A listán rajta van még az Európai Unió versenyjogi biztosa, és a romániai korrupcióellenes ügyészség vezetője, de 12. helyen szerepel egy írországi transzvesztita aktivista is. Cikkünket folyamatosan frissítjük a pártok reakcióival. 
Vágólapra másolva!

Először rakta össze a Politico magazin európai kiadása, a Politico.eu a legmeghatározóbb európai szereplők listáját. A Politico 28-on szerepelnek politikusok, aktivisták és művészek is, minden uniós tagállamból egy. A lista arról szól, hogy

kikre érdemes figyelni most Európában,

kiknek van fontos hatásuk országokra, folyamatokra vagy akár magára az európai identitásra. A listán nem a legerősebb hatalmi pozícióval vagy legnagyobb népszerűséggel bíró emberek szerepelnek, hanem olyanok, akik a legnagyobb hatást gyakorolták.

Orbán Viktort az év emberének választotta a Politico Forrás: AFP/John Thys

A listán Orbán Viktor lett az első, akit konzervatív bomlasztónak neveztek. A magyar miniszterelnökről szóló összeállításban kiemelték, hogy

a politikus segített lebontani a berlini falat,

míg most újabbakat emel. A cikkben részletesen elemzik a magyar kormányfő politikáját, és külön kiemelik, hogy szavait, érveléseit Lengyelországtól az Egyesült Államokig több politikus átveszi.

A Politico

A Politico magazin egy befolyásos brüsszeli politikai elemző lap. Az újság székhelye egyébként Amerikában van. A lap 2014-ben indította el európai kiadását, 2015. április 23-án jelentek meg először nyomtatásban az öreg kontinensen.

A Politico kiemelte, hogy az unió és a legnagyobb tagállamok vezetőinek nehezére esett, de végül el kellett elismerniük, hogy Orbán volt az, aki mindvégig tartotta magát az érvényes szerződésekhez.

A Politico az alábbi listát tette közzé:

1. Orbán Viktor Magyarország miniszterelnöke
2. Margrethe Vestegar Az Európai Unió versenyjogi biztosa
3. Nicola Sturgeon A Skót Nemzeti Párt vezetője
4. A Welcome Refugees alapítói és Horst Seehofer Seehofer Bajorország miniszterelnöke
5. Stromae Belga popsztár
6. Isabelle Falque-Pierottin Francia adatigénylő
7. Albert Rivera Spanyol politikus
8. Valdis Dombrovskis Az unió euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke
9. Maria Elena Boschi Olasz igazságügyi miniszter
10. Thomas Wieser A Politico szerint az euró egyik megmentője
11. Mats Persson Brit kormány egyik tanácsadója
12. Panti Bliss Írországi transzvesztita aktivista
13. Stanislaw Gadeski Lengyelországi érsek
14. Karel Janacek Csehországi politikai aktivista
15. Alexis Papahellas Görög újságíró
16. Mabel hercegnő Holland királyi család tagja
17. Taavet Hinrikus Észtországi üzletember
18. Harris Georgiades Ciprusi politikus
19. Tomas Valasek Szlovákiai biztonságpolitikus
20. Ozan Yanar Török aktivista
21. Laura Codruta Kövesi A román korrupcióellenes ügyészség vezetője
22. Ivo Boscarol és Matevz Lenarcic Szlovéniai üzletemberek
23. Antanas Guoga Litván politikus
24. Mate Rimac Horvát feltaláló
25.Eva Paunova

Bolgár fiatal énekes

26.Katrine Camilleri

Máltai emberi jogi aktivista

27.Catarina Martins

Portugáliai baloldali politikus

28. Liz Wenger

Luxemburgi integrációs politikus

Jobbra tolódás?

A Politico szerint a november 13-ai párizsi terrortámadásokat követően még több ember fog beállni Orbán Viktor mögé, és ahogy az európai politika egyre inkább jobbra tolódik, a bevándorlókkal szembeni hozzáállás is tovább fog keményedni. A cikk zárógondolata szerint

Orbán politikája „szembetűnő, hatékony ... és ragályos.”

„Meggyőző logikai kapcsolat” van a terrorizmus és aközött, hogy muzulmánok jönnek Európába – mondta Orbán Viktor miniszterelnök a Politico.eu című portálnak adott interjújában november 23-án. Szerinte „ezt a tényt” Európa vezetői figyelmen kívül hagyják, méghozzá azért, mert politikailag korrektek akarnak maradni.

„Orbán az EU szétverésében érdekelt”

Kétes dicsőségnek nevezte Orbán Viktor első helyét Szigetvári Viktor. Az Együtt elnöke szerint a magyar miniszterelnöknek abból a szempontból mindenképpen helye van a listán, hogy hatással van európai politikára, de úgy vélte: meghatározó személyiség valaki jó és rossz dolgok miatt egyaránt lehet.

Szigetvári Viktor, az Együtt elnöke kétes dicsőségről beszélt Fotó: Bielik István - Origo

„A Politico listájának címében rögtön is két ambivalens jelző is található” – tette hozzá Szigetvári, aki megemlítette, hogy míg a listán sok szereplő valóban progresszív politikus, Orbán inkább az EU szétverésében érdekelt.

Hatékonyság

Orbán Viktor helyezését a Politico listáján személyisége egyetlen vonásának köszönheti, a hatékonyságának - mondta Harrach Péter. A KDNP frkacióvezetője szerint ez csak annak meglepő, aki nem ismeri őt és a tevékenységét.

A világ számára a migránsválság tette ezt nyilvánvalóvá.

A kérdés az, miből táplálkozik nála a hatékonyság? - tette föl a kérdést.

Harrach Péter Orbán sikerét személyiségének egyetlen jellemvonásával magyarázta Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Úgy gondolja, hogy két rá jellemző adottságból: egyrészt lényeglátásából, a jelenséget észlelve látja annak összefüggéseit és hatásait. Másrészt következetes kitartásából, amikor a legjobbnak ítélt megoldást minden ellenálláson és akadályon keresztülviszi - mondta KDNP frakcióvezetője.

MSZP: Kit érdekel ez a lista?

Kit érdekel egy ilyen ismeretlen, semmit nem jelentő lista, amin Orbán első lett, amikor több mint százezer magyar közalkalmazott nem kapta meg az államtól a fizetését? – tette föl a kérdést Lukács Zoltán, az MSZP frakcióvezető-helyettese. Az igazi baj az, hogy

Orbán a világ legkorruptabb vezetőinek listáján a második –

tette hozzá. Na az egy sokat mondó helyezés! Orbán és haverjai fejezzék be a lopás alapú kormányzást és ne magukra, hanem végre az emberekre költsék a közpénzt – olvasható az MSZP közleményében.

Lukács Zoltán: Kit érdekel ez a lista? Forrás: MTI/Soós Lajos

„Nem lebecsülendő teljesítmény”

Lánczi Tamás, a Századvég vezető elemzője a Politico listájáról azt írta, figyelemre méltó tény, hogy a 28-as listára egyetlen élvonalbeli európai politikus sem került fel, ami jobban belegondolva, lesújtó kritika az európai politikai elit teljesítményéről. A Politico nem szimpatizál a magyar miniszterelnökkel, de elismeri, hogy

új gondolatokat, új megközelítést hoz

Európa kiüresedett és sehová sem tartó politikai életébe és erős hatást gyakorol Európa más vezetőire – olvasható a Mozgástér nevű blogoldalon.

Lánczi szerint egy 10 milliós ország vezetőjétől ez nem lebecsülendő teljesítmény. Akárhogy is, Orbán hosszú idő után visszarakta Magyarországot a világpolitika térképére. Ennek magyarként pedig csak örülni lehet – írta Lánczi.

Szomorú kép

Az LMP szerint szomorú képet fest Európáról és különösen az Európai Unióról, hogy Orbán Viktor a legmeghatározóbb egyénisége. Sokat mond ez az EU vezetőinek tétlenségéről és arról, hogy

Orbán Viktor igazából álkonfliktusok generálásában erős

a nemzeti érdekképviselet helyett.

Akármilyen megosztó személyiségnek tűnik a magyar miniszterelnök, ne feledjük, hogy a Fidesz Brüsszelben, amikor szükséges, mindig a multinacionális vállalatok oldalára áll – véli az ökopárt. A felmérésben szereplő eredmény nem Orbán Viktor rátermettségének, hanem az EU vezetői alkalmatlanságának a mutatója – közölte az LMP

Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője is előkelő helyen végzett Forrás: AFP/Andrew Matthews

Dobogón a szeparatista

A Politico listájának harmadik helyén Nicola Sturgeon, a Skót Nemzeti Párt vezetője végzett. A lap tökéletes szeparatistaként aposztrofálja a politikust. A listán nyolcadik helyen végzett Valdis Dombrovskis, aki úgy aposztrofálnak, mint aki szembeszáll az unióban terjedő populizmussal. Dombrovskis jelenleg az Európai Bizottság euróért és szociális párbeszédért felelős alelnöke.

Valdis Dombrovskis, egykori lettországi miniszterelnök nagyon nehéz helyzetből húzta föl országa gazdaságát Forrás: AFP/Georges Gobet

Miniszterelnököt is megvádolt

Érdekes szereplője a listának laura Codruta Kövesi, a romániai korrupcióellenes ügyészség vezetője. A 21. helyen végzett Kövesi 2013 óta vezeti a testületet.

A szervezet látszólag nem válogat a politikai oldalak között,

120 ügyészük jelenleg mintegy 6000 ügyön dolgozik, elképesztő hatékonysággal. 2014-ben 24 polgármestert, öt képviselőt, két egykori minisztert és egy volt miniszterelnököt, valamint 1000 további személyt vádoltak meg, 90 százalékukat el is ítélték.

Laura Codruta Kövesi keményen küzd a korrupció ellen Forrás: AFP/Daniel Mihailescu

Egy másik lista

Mint arról az Origo korábban beszámolt, illusztris társaságba került Orbán Viktor. A magyar miniszterelnök helyet kapott a világ „legdögösebb állami vezetőinek” kétszázas listáján, ráadásul egészen az élmezőnyben.