Lefagytak az utak Amerikában

Tömegbaleset a lefagyott úton
Vágólapra másolva!
Legalább öt ember meghalt, több tucatnyian megsérültek a hétvégén az Egyesült Államok északkeleti államaiban, ahol közlekedési káoszt okozott a zord időjárás és az utak váratlan jegesedése.
Vágólapra másolva!

Connecticut, Pennsylvania, New Jersey, New York és Maryland szövetségi államokban az ónos eső okozta közlekedési balesetek százaihoz kellet kivonulnia a rendőrségnek és a mentőknek. Philadelphia és New Jersey között az összes hidat le kellett zárni a USA Today beszámolója szerint.

Az NBC televízió beszámolója szerint Philadelphiában két, autópályán történt tömegkarambolban legalább három ember vesztette életét. Az egyik helyszínen 30-50 jármű szaladt egymásba. Pennsylvaniában egy halottja és legalább harminc sérültje volt egy hasonló, ráfutásos balesetnek. Connecticutban egy 88 éves asszony vesztette életét egy balesetben.

Fennakadás a repülőtereken

New Havenben legalább 40, New Jerseyben 428 baleset történt – közölte az ABC News.

New Yorkban a jegesedés miatt le kellett zárni a Long Island-i autópályát.

Connecticutban ideiglenesen le kellett zárni a jegesedés miatt a kifutópályákat, a philadelphiai repülőtéren átlagosan egy órás késéssel indultak a gépek.

Szórógépek az árokban

A jégréteg helyenként olyan vastag volt, hogy az utakat szóró speciális járművek is az út menti árokban kötöttek ki. Hiába sózták le korábban az utakat, ezt a réteget az eső lemosta, mielőtt megfagyott.

Több helyen úgynevezett fekete jég alakult ki az aszfalton, ami nem látszik, viszont ugyanolyan csúszós, mint a fehér változat.

A hatóságok felszólították a lakosságot, hogy lehetőség szerint mindenki maradjon otthon, és ha nem feltétlenül szükséges, ne üljön autóba, mert a csapadék újra megfagyhat.

Semmit sem ér a fék

Egy philadelphiai férfi elmesélte az NBC-nek, hogyan karambolozott. „Fékeztem, de azt autóm csak csúszott tovább, bele a többi autóba. Ahogy beleszaladtam az előttem lévőbe, egy másik autó érkezett, és belém csúszott hátulról. Négyszer-ötször megpördült a kocsim, ahogy újabbak autók rohantak belénk” – mondta Victor Moye.

A hírcsatorna beszámolói szerint volt olyan időszak, amikor 32 millió embert érintett az ónos eső. A helyzet csak délutánra javult egy kissé, miután felmelegedett az idő, de a meteorológusok előre figyelmeztettek, hogy hétfőn reggel is várható jegesedés.