Bár az ebola elleni küzdelemre az adományozók csaknem 2,9 milliárd dollárt ajánlottak fel 2014 végéig, eddig az időpontig ennek az összegnek csak mintegy 40 százaléka jutott el a járvány sújtotta nyugat-afrikai célországokhoz - állapították meg az ENSZ Humanitárius Ügyeket Koordináló Hivatala által felkért szakértők.

"Elképzelhető, hogy ez a késedelem is hozzájárult ahhoz, hogy nem sikerült megállítani a járványt, és így még több pénzre van szükség a küzdelemre" - jelentette ki keddi londoni sajtótájékoztatóján Karen Grepin, a New York-i Egyetem globális egészségügyi kérdésekkel foglalkozó egyik szakértője, a tanulmány vezetője. A tanulmány eredményei a BMJ brit orvosi szaklapban jelentek meg.

A nyugat-afrikai ebolajárvány már több mint 8800 ember halálát okozta azóta, hogy több mint egy évvel ezelőtt kitört, és tovább gyengítette Guinea, Libéria és Sierra Leone amúgy is gyenge egészségügyi rendszerét. Most úgy tűnik, hogy a betegség terjedése lassul, főleg Libériában, ahol e pillanatban mindössze öt beteg van.

Későn kértek pénzt

Karen Grepin elemezte az adományok felajánlásának ütemét és összegét, és azt, hogy ezek hogyan viszonyulnak a járvány megállításához szükséges mindenkori összegekhez. Nemcsak azt mutatta ki, hogy a nemzetközi adományozók által felajánlott összegek fele sem jutott el a célországokhoz, hanem azt is, hogy a járvány megállításán fáradozó szervezetek nem tudták megbízhatóan megbecsülni, mennyi pénzre van szükség.

Így például Guinea tavaly március 23-án arról tájékoztatta az Egészségügyi Világszervezetet (WHO) arról, hogy az országot elérte a járvány, és nagyon gyorsan terjed, a nemzetközi egészségügyi szervezetek ennek ellenére csak augusztusban kértek először pénzt a potenciális adományozóktól, 71 millió dollárt. Szeptember közepére, körülbelül fél évvel a járvány kezdete után az ENSZ úgy becsülte, hogy már egymilliárd dollárra van szükség, novemberben pedig már úgy, hogy másfél milliárdra.

Még négymilliárd dollár kell

"A gond nem az adományozók bőkezűségével volt, hanem azzal, hogy a végül felajánlott összegek nem elég gyorsan jutottak célba" - jelentette ki Grepin a tanulmányhoz fűzött megjegyzésében. David Nabarro, az ENSZ ebolaügyi koordinátora közölte januárban, hogy a járvány által leginkább sújtott országokban további négymilliárd dollárra van szüksége a segélyszervezeteknek és a hatóságoknak ahhoz, hogy megállítsák az ebola terjedését - ami egyenlő a donorok által eddig összesen felajánlott összeggel -, és ezen belül egymilliárdra van szüksége az illetékes ENSZ-szervezeteknek, hogy el tudják végezni a rájuk háruló feladatokat.