Oroszországnak joga van atomfegyvert állomásoztatni a Krímben, akkor is, ha ezt Kijev nem ismeri el - közölte egy orosz külügyminisztériumi osztályvezető.

Mihail Uljanov egy moszkvai tájékoztatón kérdésre válaszolva azt mondta: „Oroszországnak természetesen joga van ahhoz, hogy a saját területén nukleáris fegyvert helyezzen el bármely régióban, ha ezt szükségesnek tartja”. Hangsúlyozta, hogy Moszkva a Krím félszigetet Oroszország részének tekinti.

Kijev másként látja

A Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség közlése szerint az orosz külügyi tisztviselő azt is kijelentette, nincs tudomása arról, hogy ilyen fegyver lenne a tavaly márciusban Oroszországhoz csatolt Krím félszigeten, és atomfegyver elhelyezésével kapcsolatos tervekről sem tud semmit. „Elvileg azonban abból indulunk ki, hogy természetesen van erre jogunk, bár Kijev ezt természetesen másképp gondolja” - mondta.

Oroszország tavaly márciusban, katonai beavatkozással csatolta el a Krím félszigetet Ukrajnától. A csatlakozásról egy népszavazást is tartottak. Erről bővebben itt és itt olvashat. 

Ukrán katonák Szevasztopol környékénForrás: AFP/Filippo Monteforte

Már utaltak erre

Korábban már írtunk arról, hogy Szergej Lavrov orosz külügyminiszter nem zárja ki, hogy Oroszország atomfegyvereket telepít a Krím félszigetre. Ide kattintva elolvashatja a részleteket. 

Közben Washington újabb szankciókat léptetett életbe nyolc ukrajnai szakadár vezető, valamint egy orosz bank ellen. Mindezt azért tették, mert a NATO-főtitkár szerint Oroszország továbbra is katonai támogatást nyújt az ukrajnai szakadároknak. Erről bővebben ide és ide kattintva olvashat.