Ez történik Ukrajnában hadiállapot idején

2015.06.09. 19:07

Petro Porosenko ukrán elnök aláírta a hadiállapot jogi szabályozásáról szóló törvényt - jelentette be Ukrajnában a Legfelsőbb Tanács. A jogszabály a kijárási tilalomtól a hatóságok működéséig részletesen elemzi hadiállapot idején a teendőket és a körülményeket.

A Petro Porosenko ukrán elnök által nemrég aláírt törvény részletesen meghatározza a hadiállapot szabályozásának jogi tartalmát, az elrendelés és a feloldás mikéntjét, az állami, a katonai és a polgári hatóságok működését, a statárium bevezetését, illetve garantálja az emberi szabadságjogokat - adta hírül az ukrán MIGnews.com.ua portálra hivatkozva a Karpatinfo.net.

Támadás, agresszió

A jogszabály szerint hadiállapotot akkor lehet bevezetni Ukrajnában, ha az országot olyan fegyveres támadás, fenyegetés és agresszió éri, amely fenyegeti és megsérti az ország területi integritását. Statáriumot a helyi hatóságok hirdethetnek: ekkor a katonai parancsnokat felhatalmazzák arra, hogy segítsenek az államnak kilábalni a válságból.

Petro Poroshenko ukrán elnök katonai parádénForrás: AFP/Sergei Supinsky

A munkaképes lakosság hatósági határozatra az ukrán fegyveres erők, a nemzetgazdaság és a polgári védelmi erők munkájának segítése érdekében hadiállapot idején munkára fogható. A vállalatok működése is változik: a nemzet védelmi céljait kell szolgálniuk, továbbá a vagyonuk is erre a célra fordítható.

Kijárási tilalom

Hadiállapot idején a lakosság csak külön engedéllyel tartózkodhat este és éjszaka az utcán és a nyilvános helyeken, Sőt az országba való be- és kilépésre is speciális szabályok lépnek érvénybe. A külföldiek és a hontalan személyek számára korlátozzák a szabad mozgást, valamint a közlekedést.

Oroszbarát szakadár lázadók és az ukrán kormányerők összecsapásában megrongálódott ház DonyeckbenForrás: MTI/AP/Msztiszlav Csernov

Ilyenkor fel kell készülnie a lakosságnak a gyakoribb okmányellenőrzésre, a személyes holmik vagy autók átkutatására - okkal vagy ok nélkül. Az ukrán hatóságok megvétózhatják a pártok és állami szervezetek működését, ha azok veszélyeztetik a területi integritást és a polgárok biztonságát.

A sajtót is érinti

A jogszabály szerint a katonai vezetés teljes ellenőrzése alá vonhatja a kommunikációs eszközöket, illetve azokat felhasználhatja katonai célokra és a lakosság tájékoztatására. A technikai eszközöket el is kobozhatják a hatóságok, továbbábetilthatják az információtovábbítást az interneten keresztül.

A hadiállapot jogi szabályozásáról szóló törvény határozottan tiltja a fegyverkereskedelmet és az erős vegyszerekkel és mérgező anyagokkal való kereskedést. Ebbe a kategóriába tartozik az alkohol is, és minden alkohol tartalmú termék. A fegyvereket és szeszes italokat teljesen "államosítanák".

Hadiállapot, statárium idején a lakosság szabadságjogait is korlátozhatjákFotó: Bielik István - Origo

A lakosságot kötelezhetik, hogy átmenetilag biztosítsanak szálláshelyet a katonai csapatoknak. Az emberek védelme érdekében a hatóság elrendelheti a legveszélyesebbnek tartott helyek evakuálását. Ha pedig szükséges, akkor az állam elrendelheti az élelmiszerkészletek korlátozott kiadását.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK