Jogtalanul tartották fogva, felakasztotta magát

Kalief Browder
Vágólapra másolva!
Mélyreható igazságügyi reformot indíthat el egy ártatlanul elítélt New York-i fiatalember öngyilkossága. A város polgármestere leginkább azokat segítené, akik a vádemelés után nem tudják kifizetni az óvadékot. Valószínűleg ez a tragédia is megelőzhető lett volna, ha erre korábban rájönnek.
Vágólapra másolva!

Három évig tartották ítélet nélkül a rácsok mögött Kalief Browdert a New York-i Rikers Island börtönben. A férfit még 2010-ben, 16 évesen ültették le egy hátizsáklopás miatt. Végig tagadta bűnösségét, 2013-ban végül a hatóságok ejtették a vádat és szabadon engedték.

Kalief Browder Forrás: Facebook

Csakhogy a jogtalan fogva tartás (amelynek kétharmadát magánzárkában töltötte) és a börtönbeli körülmények – rendszeres bántalmazás – annyira megviselték, hogy a hétvégén az anyja lakásán felakasztotta magát. Az amúgy is tanulságos történet tragikus körülménye, hogy Browdert 3000 dolláros óvadék ellenében szabadlábra helyezték volna, a családja azonban ezt nem tudta kifizetni.

Fogadkozik a polgármester

„Nem halt meg hiába.”

Ezt mondta az esetről New York polgármestere. Bill de Blasio szerint mélyreható változtatásokra van szükség, többek között az óvadék meghatározásában, és azt ígérte: néhány hónapon belül bejelentést tesz erről. Utóbbi a The New York Times is követelte kedden, éles hangú vezércikkben. De Blasio azt mondta: nem fordulhat elő, hogy valakit csak azért fogva tartanak, mert nem tudja előteremteni a szabadon engedéséhez szükséges összeget.

A hírhedt New York-i Rikers Island börtön Forrás: AFP/Emmanuel Dunand

Az ominózus intézmény egyébként már az amerikai igazságügy-minisztérium is vizsgálta 2011 és 2013 között, és megállapította, hogy

a fiatalkorúak 44 százaléka ellen „lépnek fel erővel” az őrök.

Ennek hatására a város úgy határozott, hogy a 18 év alatti fogvatartottakat nem ültethetik magánzárkába.