Másfél ezer migránst mentettek meg a görög szigeteknék

Illegális bevándorlás - Görögország
Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén
Vágólapra másolva!
Az utóbbi három napban 1417 migránst mentett meg a görög parti őrség az Égei-tenger keleti részén fekvő szigetek közelében - közölték hétfőn az athéni hatóságok.
Vágólapra másolva!

A migránsokat Leszbosz, Kósz, Híosz, Számosz és Agathoniszi szigetek partjainál vették fel a parti őrség hajói péntek és hétfő reggel között. A javarészt a polgárháború sújtotta Szíriából érkezett emberek Közép-Európa, Svédország és Norvégia irányába akarnak továbbutazni - közölte a parti őrség egy munkatársa a dpa német hírügynökséggel.

Regisztrációra várakozó illegális bevándorlókat próbál kerítés mögött tartani egy görög rendőr az Égei-tengerben fekvő Kósz szigetén Forrás: MTI/AP/Jórgosz Karahalisz

Az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) múlt héten közzétett adatai szerint az idei év első felében Görögországba a Földközi-tengeren keresztül 124 ezer illegális bevándorló és menekült érkezett, akiknek döntő többsége az Égei-tenger keleti részén lévő szigeteken ért partot. A főbiztosság statisztikái szerint az előző év hasonló időszakához képest 8,5-szeresére nőtt a Görögországba illegálisan érkezők száma.

Megötszöröződött a számuk

A görög hatóságok júliusig bezárólag több mint 156 ezer embert vettek őrizetbe, amiért illegálisan beléptek Görögország területére, vagy ott törvénytelenül tartózkodtak. Egy évvel korábban ez a szám 32 ezer volt - közölte hétfőn a görög rendőrség.

Képtelenek kezelni a helyzetet

Claudia Roth, a német parlament Kósz szigetére látogató zöld párti alelnöke hétfőn azt mondta a dpa-nak: a görög szigeteknek a háborús övezetekből menekülők hatalmas tömegével kell szembenézniük, és nem képesek kezelni a humanitárius helyzetet. Alekszisz Ciprasz görög miniszterelnök korábban kijelentette, hogy országa infrastruktúrája nem tud megbirkózni a háború sújtotta Szíriából és Afganisztánból a partjaira érkező menekültek ezreivel, ezért az Európai Unió segítségét kérte a probléma kezelésére.