Sorra kerülnek elő a tiencsini halottak

2015.08.16. 07:39

A legfrissebb adatok szerint 112-re nőtt a tiencsini katasztrofális robbanások ismert halálos áldozatainak száma, 95 embert nem találnak - közölték vasárnap a kínai város hatóságai egy sajtótájékoztatón.

Az áldozatok közül eddig 24-et azonosítottak. A kórházakban 722 embert kezelnek, közülük 58-nak súlyos vagy válságos az állapota. A hiányzó tűzoltók közül 13-an hivatásosak, 72-en voltak a tiencsini kikötőt üzemeltető Tianjin Port Group vállalatcsoport alkalmazásában. 

Az első robbanássorozat helyén már csak egy óriási lyuk tátongForrás: MTI/EPA

Gyakorlatlan tűzoltók

Sajtójelentések szerint a vidéken toborzott, többnyire 20-as éveikben lévő fiatalok, akiket a vállalat szerződtetett, nem voltak gyakorlott és jól képzett tűzoltók. Kínában országos gyakorlat a helyi tüzekhez gyorsan riasztható céges tűzoltóegységek fenntartása, szakmai felügyeletüket viszont nem a közbiztonsági tárcához tartozó városi tűzoltóság látja el. Ezek a tűzoltók érkeztek elsőként a helyszínre. Családtagjaik kétségbeesetten követelik a hollétükre vonatkozó információkat, keresik a magyarázatot a történtekre, és szeretnék elérni a felelősök megbüntetését.

A második robbanássorozat is komoly anyagi károkat okozottForrás: MTI/EPA/Jüan Cseng

Oltanak és tovább kutatnak

A helyszínen továbbra is nagy erőkkel folyik az oltás és a kutatás, vegyvédelmi alakulatok járják be a hatalmas robbanásokkal lerombolt, leégett ipari telep helyszíneit, miközben folyamatosan mérik a mérgező vegyszerek elégése után a levegőbe került gázok mennyiségét és a talaj szennyezettségét.
Hszi Csin-ping kínai elnök szombaton a helyi kormányzatoknak címzett írásos utasításában közölte, hogy jobb katasztrófaelhárítási rendszert, a munkavédelmi előírások hatékonyabb betartását és minden lehetséges biztonsági kockázat alapos felmérését várja el. Mint fogalmazott, az elszámoltatás rendszerét komolyan kell venni a gyakorlatban, hogy megelőzzék a hanyagságból elkövetett mulasztásokat.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK