Húszezer tonna szemét hever Bejrút utcáin, ami az egészségügyi miniszter szerint katasztrófához vezethet. Július közepén bezárták a szemétlerakót, a kormány azóta képtelen megoldást találni a problémára.

Libanon egészségügyi katasztrófa szélén áll az utcákról el nem szállított több ezer tonna szemét miatt - mondta hétfőn Vael Abu Faur egészségügyi miniszter, aki szerint a szemétválság miatt a libanoniak egészsége forog kockán.

Szeméthegyek a bejruti utcákonForrás: AFP/Joseph Eid

A kormánynak azonnali intézkedéseket kell tennie.A szemét halomban áll az éttermek, kórházak, óvodák és iskolák közelében, ami miatt azt kell mondanom, hogy egy nagy egészségügyi katasztrófa szélén állunk" – jelentette ki a tárcavezető egy sajtótájékoztatón.

Bezárták a szeméttelepet

A mostani rendkívüli helyzethez a főváros, Bejrút legnagyobb szemétlerakó telepének július 17-i bezárása és a szemétszállítással megbízott társaság szerződésének felmondása vezetett. A kormány pedig eddig képtelen volt alternatív megoldást találni a politikai erők közötti nézetkülönbségek miatt.
Zsákutcában vagyunk. A felelősöknek félre kell tenniük politikai számítgatásaikat – mondta Abu Faur, aki azt is javasolta, hogy a kormány állítson fel válságbizottságot az egészségügyi, a környezetvédelmi, a gazdasági, ipari, belügyi és mezőgazdasági tárca részvételével.

Bejrút utcáin - az év legmelegebb időszakában - nagyjából már 20 ezer tonnányi hulladék vár elszállításra, s ez egyre jobban bosszantja a helyi lakosokat. Többen a probléma kezeléseként elkezdték elégetni az összegyűlt szemetet, mérgező füstöt juttatva a levegőbe.

A politikai erők közötti nézeteltérés megbénítja a libanoni parlament és a kormány munkáját. Ezt az állapotot jól szemlélteti, hogy a képviselőknek tavaly május óta nem sikerült államfőt választaniuk. Július végén Tammam Szalám miniszterelnök ismét kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a kormány bénultsága továbbra sem szűnik meg, és nem találnak megoldást a szemét elszállítására.