Kár volt Obamának Nobel-békedíjat adni

2015.09.17. 14:41

Sajnálja a Nobel-békedíjat odaítélő bizottság volt titkára, hogy 2009-ben az amerikai elnököt tüntették ki. Úgy véli, Barack Obama nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

Geir Lundestad A béke titkára címmel megjelent visszaemlékezésében számolt be arról, hogy azért ítélték a díjat 2009-ben Obamának, mert abban bíztak, hogy az ösztönzést ad majd neki.

A döntés azonban az Egyesült Államokban is sokan bírálták, mondván, hogy Obama semmivel nem érdemelte ki az elismerést – számolt be a BBC.

Barack Obama is meglepődöttForrás: AFP/Olivier Morin

Át sem akarta venni

Maga Obama is meglepődött, Lundestad szerint az elnök több munkatársa pedig azt hitte, hogy valami tévedésről van szó. Obama a hírek szerint fontolgatta, hogy el sem utazik Oslóba a díj átadására, és a munkatársai diszkréten tudakozódtak is arról, hogy szokták-e a nyertesek „elbliccelni” az ünnepélyes aktust.

Mikor kiderült, hogy ez csak a legritkább esetben fordult elő, amikor egy ellenzékit a saját kormánya nem engedett el a díjátadóra, rádöbbentek a Fehér Házban, hogy Obamának muszáj megjelennie a norvég fővárosban.

Az amerikai elnök el sem akart menni a díjátadóraForrás: AFP/Olivier Morin

Titkot árult el

Lundestad 1990 és 2015 között volt a bizottság befolyásos, de szavazati joggal nem rendelkező titkára, aki régi hagyományt tört meg azzal, hogy titkokat és háttérinformációkat árult el a döntésekről.

A könyvéből többek között kiderül az is, hogy Jonas Gahr Store norvég külügyminiszter 2010-ben megpróbálta lebeszélni a bizottságot arról, hogy egy kínai ellenzékinek ítéljék a díjat, mert attól tartott, hogy az feszültséget kelt majd a két ország viszonyában.

A bizottság azonban hajthatatlan volt, és Liu Hsziao-po megkapta a díjat.

Liu Hsziao-po nem utazhatott oslóbaForrás: AFP/Heiko Junge

Arafat, Tom és Jerry

Elmesél a könyvben egy mulatságos anekdotát Jasszer Arafat egykori palesztin vezetőről is, akit 1994-ben tüntettek ki Nobel-békedíjjal.

Lundestad „rajtakapta” Arafatot, amint éppen a Tom és Jerry című rajzfilmet nézte a hotelszobájában a Palesztin Felszabadítási Szervezet több tagja társaságában. „Egyértelműen a tudtomra adták, hogy semmire nem hajlandóak, míg be nem fejeződik az epizód” – írta.

Az idei díjazott nevét október 9-én hozzák nyilvánosságra.

Mint kiderült, Jasszer Arafat szerette a Tom és JerrytForrás: AFP/Jamal Aruri

 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK