Az orosz tévé szerint jó idő van Szíria bombázásához

2015.10.06. 13:34

Különleges időjárás-jelentéssel rukkolt elő az orosz állami média: a szíriai bombázások szempontjából vizsgálta a várható időjárást. Ezek szerint kellemes a klíma.

„Ha az időjárást nézzük, a légicsapások időpontját jól választották meg” – ezt jelentette be formabontó időjárás-jelentésében hétfőn az orosz állami Rosszija 24 televízió.

A 3 perces műsorszámot a múlt szerda óta végrehajtott szíriai orosz légicsapások képei dúsítják, a bemondónő pedig megállapítja, hogy az októberi időjárás Szíriában általában kedvez a repülésnek: „10 naponta csak egyszer esik, legintenzívebben – 18 milliméter csapadékig – északon, ahol az orosz légierő műveletei zajlanak; de ez komolyan nem befolyásolja a bombázásokat”idézi az elhangzottakat a The Moscow Times.

Dzsihád az oroszok ellen

Moszkva akcióit nem mindenki nézi ilyen jó szemmel. Szaúd-Arábiában tucatnyi, a rijádi kormányhoz nem kötődő klerikális figura – „minden lehetséges morális, anyagi, politikai és katonai értelemben” – dzsihádot hirdetett a damaszkuszi kormány és annak iráni, illetve orosz támogatói ellen. A Reuters szerint az internetes felhívás aláírói olyan méretű ellenállással fenyegetőztek, amely Afganisztán szovjet megszállása ellen szerveződött a közép-ázsiai országban a 80-as években.

Az lesz, mint Afganisztánban?Forrás: AFP/Saeed Khan

A tiltakozókat az zavarja, ami a szaúdi vezetést is: az oroszok a Rijád által támogatott szíriai ellenzéki csoportokat az Iszlám Államhoz hasonlóan kezelik, Moszkva pedig mindent megtesz azért, hogy a szunnita szaúdi rezsimmel ellenséges, síita kötődésű Bassár el-Aszad elnököt a helyén tartsa.

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK