Az orosz bombázók utat törtek Szíria hadserege előtt

2015.10.11. 14:59

Szíria nyugati részén értek el katonai sikereket a kormánykatonák, mióta megkezdődött az orosz bombázás az országban. Ezeket a területeket korábban iszlamista nézeteket valló felkelők uralták.

Jól jött a Bassár el-Aszadhoz hű szíriai hadseregnek az orosz bombázás: csapataik sikereket értek el olyan nyugati területeken, amelyeket korábban hónapokig az iszlamista kormányellenes felkelők uraltak – írja a Reuters. A hírügynökség szerint a leglátványosabb előretörést Idlib tartományban érték el a kormánykatonák, a Hezbollah fegyvereseivel közösen. 

A hegyvidéki területen fontos főutak vannak. 

A katonák az előrenyomulás után közelebb kerültek az iszlamisták megerősített állásaihoz. Szíria állami irányítás alatt álló hírügynöksége is beszámolt a támadásokról. Azt írták, hogy a katonák megsemmisítették a "terrorista szervezetek" fegyvereit, lőszereit és egyéb felszereléseit, ötven felkelő pedig meghalt az orosz légicsapások következtében. 

Egy libanoni tévé információi szerint a Hezbollah egyik vezetője is meghalt az harcokban. 

Ő a szervezet Szíriában harcoló egységeinek parancsnoka volt. A Reuters egy helyszínen tartózkodó forrástól megtudta, hogy az Iránnal szövetséges szervezet vezetői 3000 katonát vezényeltek a térségbe, hogy támogassák Aszad csapatait. 

Az al-Nuszra front harcosaiForrás: AFP/Baraa Al-Halabi

Idlib tartomány nagy részét az al-Kaidához köthető al-Núszra front tartja ellenőrzése alatt. A területen vannak még más, kisebb iszlamista csoportok, ezek egymással és az al-Kaida fiókszervezetével szövetségben harcolnak. 

Ez a vidék fontos Aszad elnöknek, mert közel van ahhoz a tengerparti sávhoz, ahol a hozzá hűséges alavita lakosság él. 

KAPCSOLÓDÓ CIKKEK