Kurdok élnek a reptéri senkiföldjén Moszkvában

Seremetyevo repülőtér, kurd család
Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterén jelenleg egy hattagú kurd család él.
Vágólapra másolva!
Dohányzóként használták korábban azt a helyiséget Moszkva legnagyobb nemzetközi repülőterén, ahol jelenleg egy hattagú kurd család él. Menekültek, de nem léphetnek orosz földre, mert ügyük elakadt az orosz bürokrácia útvesztőiben. Egy civil szervezet aláírásgyűjtésbe kezdett az érdekükben.
Vágólapra másolva!

Szeptember 10. óta él a Seremetyevo repülőtér nemzetközi várótermének egykori dohányzóhelyiségében Hasszán Aman Ando és családja. Észak-Irak kurdok lakta vidékének központjából, Erbílből menekültek el, mert úgy érezték, veszélyesen közel kerültek lakóhelyükhöz az Iszlám Állam fegyveresei. Az amerikai hadsereg a várostól nem messze folyamatosan támadja a terrorszervezet állásait, tehát a vidéken valódi háború van.

Hasszán Aman Ando és családja Forrás: change.org

Útlevélmizériával indult

Hasszán felesége, Gülisztán Saho Kazahsztánban született, a nő testvére orosz állampolgár. Ezért döntöttek úgy, hogy Moszkvába repülnek, ott kérnek menekültstátuszt. Egyelőre úgy tűnik, rosszul választottak célországot.

Útlevelüket már érkezéskor elvették az orosz határőrök.

A hatóságok azt állították, hogy a dokumentumok hamisak. Később kiderült, hogy nem azok, de a megkezdett büntetőeljárást még nem zárult le. A család egyébként Isztambulban szállt repülőre, a töröknek semmi bajuk nem volt az útlevelekkel.

A büntetőeljárás miatt jogszerűen nem léphetnek orosz földre, hazamenni nem mernek, úgyhogy egyelőre maradnak a tranzitváróban.

Időközben Hasszán feleségét kórházba vitték, a Novaja Gazeta szerint idegosztályra került. Oroszországban élő testvére azt mondta, hogy Gülisztán nem bírta már elviselni a bizonytalanságot.

Jogi útvesztő

A család tagjainak egyébként van orosz vízuma. A papírokat még Irakban, az orosz konzulátuson igényelték - írja a Moscow Times. A tranzitzónából azért nem léphetnek ki, mert büntetőeljárás zajlik ellenük a hamisnak nézett útlevelek miatt.

A lap úgy tudja, hogy 50 ezer rubeles (nagyjából 230 ezer forintos) óvadék ellenében a szülők szabadon mozoghatnának Moszkvában, de még így sem hagyhatják el a repteret. Ahhoz ugyanis be kellene lépniük az országba, amit megfelelő dokumentumok híján nem tehetnek meg.

Hasszán és gyermekei egyébként a lehetőségekhez képest elég jól berendezkedtek a reptéri váróban. Ruháikat a mosdókban tisztítják, székeken és matracokon alszanak.

Ételt a segélyszervezetektől kapnak.

Az orosz Civil Közreműködési Tanács egyébként aláírásgyűjtést is kezdeményezett, hogy felhívja a hatóságok figyelmét a család tarthatatlan helyzetére.

Repülőgép száll fel a Seremetyevo reptérről Forrás: AFP/Marina Lisceva

A Seremetyevó repülőtér tranzitvárójának egyébként nem ők az első lakói. Edward Snowden 2013 nyarán egy hónap után hagyhatta el a senkiföldjét. Ő végül menekültstátuszt kapott Oroszországtól. Igaz, Snowden valószínűleg kicsit többet ért az orosz hatóságok szemében, mint egy "átlagos menekült": a férfi még 2012-ben leleplezte az USA Nemzetbiztonsági Ügynökségének (NSA) titkos megfigyelési programjait. Hasonló élethelyzetet dolgozott fel a Terminál című film. A főszereplő, Tom Hanks a hazájában kirobbant polgárháború miatt rekedt a repülőtéri váróban.

A Guardian szerint Moszkva szűkmarkúan osztogatja a menekültstátuszt: idén júliusig mindössze 816 ember kapott ilyet Oroszországban.