A kormányfő beszélt, a képviselők verekedtek

Ukrainian PM attacked during his annual report Kiev Kyiv PRIME MINISTER GOVERNMENT PARLIAMENT report scuffle ukraine verkhovna rada SQUARE FORMAT
Elszabadultak az indulatok
Vágólapra másolva!
Verekedés tört ki kormánypárti képviselők között az ukrán parlamentben Arszenyij Jacenyuk ukrán miniszterelnöknek a kormány egyéves munkájáról szóló pénteki beszámolója közben.
Vágólapra másolva!

A dulakodás a két legnagyobb kormánypárti frakció, az államfő mögött álló Petro Porosenko Blokkja és a miniszterelnök vezette Népi Front tagjai között robbant ki, miután az elnök pártjának egy képviselője - aki aláírásokat gyűjt a kormány elleni bizalmatlansági indítvány napirendre tűzéséhez - karon fogva megpróbálta "lekísérni" Jacenyukot a szónoki emelvényről.

Jacenyuk szorult helyzetben Forrás: AFP//Sergei Supinsky

Kész lemondani

Jacenyuk kijelentette, hogy kész lemondani a kormányfői tisztségről, ha a parlament így dönt. "Magamra vettem a felelősséget a legnépszerűtlenebb döntésekért, amit országunkban senki nem tett meg az elmúlt húsz évben" - szögezte le. Szavai szerint amikor elvállalta a tisztséget, tisztában volt azzal, hogy népszerűsége hanyatlani fog.

Sikerek, tennivalók

Jacenyuk beszámolójában kijelentette, hogy az elmúlt egy évben komoly eredményeket ért el a kormányzat a parlament támogatása mellett, viszont még bőven akad tennivaló. Kiemelte, hogy az államadósságot 73 milliárd dollárról 66 milliárd dollárra sikerült csökkenteni.

- jegyezte meg. Emlékeztetett arra, hogy ebből 35 milliárd dollárt a hivatalából eltávolított Viktor Janukovics volt elnök négy éve alatt vett fel az ország.

42 százalékos az infláció

A miniszterelnök szavai szerint az ország devizatartaléka egy év alatt 6 milliárdról 13 milliárd dollárra növekedett. "A kincstár számláin jelenleg 95 milliárd hrivnya van, ami lehetővé teszi, hogy a béreket, nyugdíjakat, minden szociális ellátást időben kifizessünk, finanszírozzuk az ukrán fegyveres erőket, és stabilan tartsuk a gazdaságot" - hangsúlyozta. Közölte, hogy idén az országban 15 millióan kaptak állami támogatást a rezsiköltségek kifizetéséhez. Ugyanakkor elismerte, hogy az infláció mértékét - amely szavai szerint jelenleg 42 százalékos - nem sikerült olyan mértékben mérsékelnie a kormányzatnak, amennyire tervezte.

Megszűnt a teljes energiafüggőség

A kormányfő kiemelte még, hogy az európai uniós országok reverz, azaz visszafordított gázszállításának köszönhetően megszűnt Ukrajna teljes energiafüggősége Oroszországtól, továbbá Kijev teljesítette az uniós vízummentesség minden követelményét. Bejelentette, hogy a kormány pénteken benyújtotta a parlamentnek a jövő évi költségvetés és az adótörvények módosítására készített előterjesztéseket.

Elszabadultak az indulatok Forrás: AFP/NurPhoto/Sergii Kharchenko

A miniszterelnöki beszámoló alatt különböző parlamenten kívüli politikai erők, köztük a jobboldali Szabadság (Szvoboda) párt a törvényhozás épülete előtt tüntetett, Jacenyuk leváltását követelve.
Egy éve szavazta meg a parlament a kormányprogramot, és eddig bizalmatlansági indítványt nem lehetett benyújtani a kabinettel szemben, most viszont lejárt a kormány "védettségének" ideje.
Elemzők a miniszterelnök esetleges menesztésével kapcsolatban az ukrán sajtóban emlékeztettek arra, hogy Joe Biden amerikai alelnök a hét eleji kijevi látogatásakor az államfőt, a kormányt és a parlamentet is együttműködésre szólította fel.

Nem először tört ki dulakodás az ukrán képviselők között. Íme egy összeállítás a közelmúlt indulatos összetűzéseiről: