Holokauszttúlélőkhöz beszélt Ferenc pápa

FERENC pápa, római zsinagóga, holokauszt
Róma, 2016. január 17. Ferenc pápa (b) és Riccardo Di Segni főrabbi, a római zsidó közösség vezetője (j) a római zsinagógában 2016. január 17-én. (MTI/AP/Alessandra Tarantino)
Vágólapra másolva!
Soha nem szabad elfelejteni a holokauszt áldozatainak szenvedését - mondta a római zsinagógában tett első látogatásán Ferenc pápa. Szavait a népirtás túlélői hallgatták.
Vágólapra másolva!

"A múlt szolgáljon tanítással a jelenre és a jövőre. A holokauszt tanítása az, hogy mindig a legnagyobb figyelemre van szükség, hogy a lehető leggyorsabban lehessen közbelépni az emberi méltóság és a béke védelmében" - jelentette ki Ferenc pápa beszédében, amit a római zsinagógában mondott el.

A katolikus egyházfő most először ment el az olasz főváros zsinagógájába.

A holokauszt áldozatainak szenvedését, gyötrelmeit, könnyeit soha nem szabad elfelejteni - mondta. Szavait a zsinagóga első soraiban ülő túlélőkhöz intézte. A II. vatikáni zsinat záródokumentumát, a Nostra Aetate (Korunkban) kezdetű nyilatkozatot idézve Ferenc pápa hangsúlyozta, hogy az 1965-ös dokumentum nemet mondott az antiszemitizmus minden formájára, és elítélte az ebből eredő becsmérlést, diszkriminációt és üldözést.

Ferenc pápa és Riccardo Di Segni főrabbi, a római zsidó közösség vezetője a római zsinagógában Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A mai konfliktusokra és terrorista támadásokra is utalva Ferenc pápa úgy fogalmazott: az ember által egy másik ember ellen elkövetett erőszak ellentmond minden vallásnak, amely méltó erre a névre. "Az élet szent! Testvéreinket tisztelni kell származástól és vallási hovatartozásától függetlenül" - mondta. Arról is beszélt, hogy a háborúkat, erőszakot és igazságtalanságot a "béke, megbékélés, megbocsátás logikájának" kell helyettesítenie Európában, a Szentföldön, a Közel-Keleten, Afrikában és a világ egészében.

Ferenc pápa a kereszténység zsidó gyökereire is emlékeztetett.

Azt mondta, hogy zsidóknak és keresztényeknek testvéreknek kell érezniük egymást.

Ferenc pápát Ruth Durughello, a római zsidó közösség elnöke és Renzo Gattegna, az olasz zsidó közösségek uniójának elnöke, valamint Riccardo Di Segni római főrabbi fogadta. Riccardo Di Segni római főrabbi Ferenc pápa látogatását "egy új korszak konkrét jelének" nevezte. Ruth Durughello, a római zsidó közösség elnöke szóba hozta azt is, hogy Ferenc pápa korábban azt mondta: "egy keresztény nem lehet antiszemita".

Ferenc pápa a római zsinagógában Forrás: MTI/AP/Alessandra Tarantino

A pápa látogatását rendkívüli biztonsági készültség kísérte, a római zsinagóga környékét órákon át teljesen lezárták. Érkezésekor Ferenc pápát többszöri tapssal köszöntötték a zsinagógában, ahol a katolikus egyházfő igyekezett majdnem mindenkivel kezet fogni, és sokakkal röviden szót is váltott. A holokauszt-túlélők közül néhányan megcsókolták és átölelték a pápát. Éljen Ferenc pápa! - hallatszott több alkalommal a zsinagógában.

Ferenc pápa a harmadik pápa volt, aki ellátogatott a római zsinagógába.

Először II. János Pál ment el oda. A német XVI. Benedek 2010. január 17-én látogatott el a római zsinagógába.