Lerohanták a rendőrök az oregoni tüntetőket

Seneca, 2016. január 27. Oregon megyei rendőrök úttorlasza a 395-ös főúton Seneca közelében 2016. január 26-án éjjel. A rendőrök mintegy 80 km-es szakaszon teljesen lezárták az autóutat a Malheur nemzeti park körül, ahol tűzpárbajt vívtak a park épületét elfoglaló fegyveres tüntetőkkel. Az akcióban, amelyben elfogták az önmagát fegyveres milíciának nevező csoport vezetőjét, egy ember életét vesztette. A fegyveresek január elején foglalták el a szövetségi vadvédelmi központ épületét a nemzeti parkban, azóta viaskodtak és egyezkedtek a hatóságokkal, hogy két farmernak ne kelljen börtönbe vonulnia. (MTI/AP/The Oregonian/Dave Killen)
Vágólapra másolva!
Egy ember meghalt, egy megsebesült az egyesült államokbeli Oregon államban helyi idő szerint kedden egy rendőri akcióban, amelyben letartóztatták az egyik nemzeti park épületét elfoglaló fegyveres tüntetők vezetőjét.
Vágólapra másolva!

Az önmagát fegyveres milíciának nevező csoport tagjai és a rendőrök között tűzharc alakult ki. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki lőtt először. Egy fegyveres meghalt, egy megsebesült. A rendőrség legkevesebb öt embert letartóztatott, köztük a csoport vezetőjét, Ammon Bundyt is. Őket erőszak alkalmazására szőtt összeesküvéssel, valamint szövetségi tisztségviselők megfélemlítésével és megfenyegetésével gyanúsítják.

A csoport többi tagja továbbra is megszállva tartja a nemzeti parki épületet.

A fegyveresek január elején foglalták el a szövetségi vadvédelmi központ épületét a Malheur nemzeti parkban. Azóta viaskodtak és egyezkedtek a hatóságokkal, hogy két farmernak ne kelljen börtönbe vonulnia.

A rendőrök mintegy 80 km-es szakaszon teljesen lezárták az autóutat a Malheur nemzeti park körül, ahol tűzpárbajt vívtak a park épületét elfoglaló fegyveres tüntetőkkel Forrás: MTI/AP/The Oregonian/Dave Killen

A két férfi évekkel ezelőtt felégette a szérűjét, és a tűz átterjedt szövetségi tulajdonban lévő földekre is, ezért börtönbüntetésre ítélték őket. Január elején kellett volna megkezdeniük a büntetés letöltését, és a felfegyverzett csoport rájuk hivatkozva ekkor foglalta el a vadvédelmi központ épületét. Mindkét elítélt családja nyilatkozatban határolódott el a fegyveresektől - mondván, nem az ő nevükben, nem az ő érdekükben demonstrálnak -, és a helyi lakosság sem támogatta az akciójukat.