A szerb kormány szerint a bosnyák bűnösöket is el kellene ítélni

Horizontal EFFIGY WAR CHIEF SUSPECT GENERAL POLITICAL LEADER VERTICAL KISS SERB
A Serbian Radical party supporter kisses photos of war crimes suspects Radovan Karadzic (L), Ratko Mladic (C) and Vojislav Seselj (R) at the party rally in Belgrade, 24 February 2006. Radovan Karadzic and Radko Mladic are the most wanted war crimes fugitives, while Vojislav Seselj has been detained at the UN tribunal in The Hague for three years, pending trial. A Serbian ultranationalist party on Thursday urged fugitive Bosnian Serb general Ratko Mladic not to surrender to the UN warcrimes court, despite mounting pressure on Belgrade to hand over one of the most wanted suspects of the Balkan wars in 1990s. AFP PHOTO / DIMITAR DILKOFF / AFP / DIMITAR DILKOFF
Vágólapra másolva!
A szerb kormány hivatalos álláspontja szerint Belgrád nem fogja megengedni, hogy a Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elleni csütörtöki ítéletet bárki is a szerb nép elleni támadásra használja.
Vágólapra másolva!

Az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék csütörtökön az ellene felhozott tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta, és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnököt.

Forrás: MTI/AP/ANP pool/Robin Van Lonkhuijsen

A belgrádi kormány pénteki rendkívüli ülése után kiadott közlemény szerint az ítélethirdetés után sem szabad kollektív bűnösnek nyilvánítani egyes népeket - ez esetben a szerbeket - azokért a tettekért, amelyeket egyének követtek el.

Nikola Selakovic szerb igazságügyi miniszter a kormányülést követően elmondta: minden bűncselekményért ki kell róni a megfelelő büntetést, meg kell büntetni az abban részt vevő elkövetőket, de

megengedhetetlen, hogy az esetet átpolitizálják, és egy egész népet kollektív bűnössé nyilvánítsanak

az egyének által elkövetett bűncselekmények miatt. A tárcavezető hozzátette, hogy a szerb kormány nem kíván véleményt nyilvánítani a Nemzetközi Törvényszék ítéleteit illetően, viszont "keserű szájízzel" gondol arra, hogy

a törvényszék nem büntette meg azokat, akik a szerbek elleni bűncselekmények kiötlői voltak.

Nikola Selakovic hangsúlyozta, hogy a szerb kormány a továbbiakban is a térségbeli megbékélés politikája mellett áll ki.

A szélsőségesek erősödésétől tartanak

Mladen Ivanic, a háromtagú boszniai államelnökség szerb tagja szerint a Karadzic elleni ítélet nem a megbékélést fogja elősegíteni, sokkal inkább a szélsőségek felerősödéséhez vezet majd Bosznia-Hercegovinában.

Forrás: MTI/Suki Sulejmanovic

Pénteki Banja Luka-i sajtótájékoztatóján a politikus kiemelte: a hágai törvényszék most sem adott választ arra, hogy miért nem ítélt el eddig egyetlen olyan magas rangú tisztségviselőt sem, aki a szerbek elleni bűncselekményekben vett részt. Mint fogalmazott:

Hozzátette: nem lenne szabad az ítéletet politikai érdekek érvényesítésére használni.
Az ítélet a bűnök valódi megbánása nélkül nem elegendő - vélekedett pénteken Vinko Puljic szarajevói érsek.

"Amíg nincs megbánás, addig megbékélés sincs" - fogalmazott. Szerinte a törvényszék elítélte azt az embert, aki a bűncselekményeket elkövette, ugyanakkor

a testület nem "ítélte el" sem az elkövetett bűnök gyökerét, sem azt az eszmét, amely az elkövetésükhöz vezetett.

"Ha nem ítéljük el a bűncselekményt, és nem határolódunk el tőle, akkor fennáll a veszélye annak, hogy mi magunk is a bűncselekmények résztvevőivé válunk - tette hozzá.

A Radovan Karadzic volt boszniai szerb elnök elleni csütörtöki ítélet már kihirdetése előtt megosztotta a balkáni térségben élőket, egyesek szerint Karadzic megérdemli a büntetést, mások viszont eltúlzottnak tartják a negyvenévnyi letöltendő börtönbüntetést. A volt boszniai szerb elnök fellebbez a Nemzetközi Törvényszék elsőfokú ítélete ellen.

Az orosz külügy a szerbek mellé állt

A volt Jugoszlávia területén 1991 óta elkövetett, háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék a bosszú és a leszámolás eszközévé vált - közölte az orosz külügyminisztérium.

A külügyi tárca szerint Oroszország már 1993-ban - amikor is az ENSZ Biztonsági Tanács határozatának értelmében felállt a bíróság - megkövetelte, hogy a testület az igazságosság intézménye legyen, ahol a józan ész és a méltányosság diadalmaskodik.

Ez az elvárás azonban nem teljesült

- írták a közleményben.

Az orosz külügy szerint az NT figyelmen kívül hagyja az ENSZ Biztonsági Tanácsának határozatát, amelynek értelmében már be kellett volna fejeznie a munkáját. Az eredetileg kitűzött cél az volt, hogy a törvényszék az elsőfokú eljárásokat 2008 végéig, az összes fellebbviteli eljárást pedig 2010 végéig fejezze be.

Vannak, akik háborús hősnek tekintik Radovan Karadzicot Forrás: AFP/Dimitar Dilkoff

Az orosz külügyminisztérium nehezményezte, hogy milliárdokat költöttek a több mint húsz éve működő NT tevékenységére, aminek a terhe a nemzetközi közösség vállát nyomja. Megjegyezte, hogy ezt az összeget inkább a békefolyamatra kellett volna költeni a volt Jugoszlávia országaiban.

A külügyi tárca szerint az NT továbbra is folyatja annak a mítosznak az építését,

miszerint csak a szerb emberek felelősek az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnökért.

Karadzic megítélése Bosznia-Hercegovinában a mai napig vitatott. Az ország többségében bosnyákok és horvátok lakta részében, a Bosznia-hercegovinai Föderációban egyértelműen háborús bűnösnek tartják, míg a szerbek lakta boszniai Szerb Köztársaságban inkább hősként tekintenek rá.