Ukrajnát vizionál Varsóban az ellenzék

Anti-government demo in Warsaw, Poland Committee for the Defence of Democracy KOD Mateusz Kijowski Anti-government demo anti-government Defence GOVERNMENT Kijowski OFFICE Party Poland Polish PRIME MINISTER Szydlo committee DEMOCRACY DEMONSTRATION razem nu
People take part in a demonstration organised by Polish Razem Party and Polish Committee for the Defence of Democracy (KOD) calling the Polish Prime minister Beata Szydlo to publish Constitutional Tribunal verdict, at the Prime Minister's Office on 10 March 2016 in Warsaw, Poland. (Photo by Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
A Velencei Bizottság pénteken ismertetett jelentését a szejm elé terjeszti a lengyel kormány, hogy az összes parlamenti párt közös, kompromisszumos álláspontot dolgozzon ki a fennálló alkotmánybírósági válság ügyében – közölte szombat délelőtti sajtóértekezletén Rafal Bochenek lengyel kormányszóvivő. A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform utcai tüntetésekre és az Európai Parlament által elfogadandó határozat elkészítésére szólított fel. 
Vágólapra másolva!

Bochenek az után ismertette a lengyel kormány álláspontját, hogy az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi kérdésekkel foglalkozó szakértői testülete, a Velencei Bizottság pénteken megállapította: az alkotmánybíróságot korlátozó lengyel jogszabály-változások

alááshatják a demokráciát,

az emberi jogokat és a jogállamiságot, és a taláros testület döntéseinek végrehajtására szólította fel a varsói kormányt.

Mindent borított a PO

A kormányszóvivő a Velencei Bizottság elnökének, Gianni Buquicchiónak a pénteki nyilatkozatára utalt, amely szerint a bizottsági jelentés „világosan megállapítja, hogy a fennálló lengyel alkotmánybírósági válságért az előző és a jelenlegi kormány egyaránt felelős”, ezért fontos, „hogy az összes politikai erő együtt keresse a helyzet konstruktív megoldását”.

Az ellenzék az utcára vonult Varsóban Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Buquicchio nyilatkozata arra vonatkozott, hogy a tavaly októberi parlamenti választások előtt a leköszönő, Polgári Platform (PO) vezette kormány öt új alkotmánybíró megválasztásával megváltoztatta az alkotmánybíróság összetételét úgy, hogy a 15 tagú testület összes tagja PO-jelölt legyen.

Érvénytelenítés

A Jog és Igazságosság (PiS) új kormánya érvénytelenítette a PO bírójelöltjeinek megválasztását, és öt saját új bírót választott meg. Az alkotmánybíróság szerint a PO és a PiS többségű szejm döntése is legalább részben alkotmányellenes volt, ám az államfő mind az öt megválasztott bírót beiktatta, de a taláros testület csak kettejük beiktatását ismerte el, a többiek nem vesznek részt a tárgyalásokon.

Bochenek a sajtóértekezleten azt is bejelentette: a kormány – a Velencei Bizottság véleménye ellenére –

nem hirdeti ki a hivatalos közlönyben,

és így nem lépteti hatályba a PiS decemberi alkotmánybíróságitörvény-módosítását megsemmisítő szerdai alkotmánybírósági ítéletet.

A Velencei Bizottság is beleszólt a lengyelországi vitákba Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

A kormányszóvivő által említett jogszabály kulcseleme, hogy nagy súlyú ügyekben a 15 tagú testület legalább 13 bíró jelenlétében és kétharmados többséggel hozhat csak érvényes határozatokat. Eddig az ilyen esetekben elegendő volt 9 bíró jelenléte, és egyszerű többséggel dönthettek. A kormány a szerinte hiányos összetétel miatt eleve törvényellenesnek nyilvánította a bírói testületnek a törvénymódosítással foglalkozó tárgyalását.

Tüntetések

Bochenek sajtóértekezletét kommentálva az ellenzéki Nowoczesna (Modern) képviselői rámutattak: a Velencei Bizottság úgy találta, hogy a kormánynak ki kell hirdetnie az alkotmánybíróság szerdai döntését. A vitatott törvénymódosítást

„nem az egész szejm, hanem a PiS fogadta el” –

értékelték – így a Velencei Bizottság véleményének szejmbeli megvitatása nem jelent megoldást. „Az ellenzék számára ezért nincs más kiút, csak az utcai tüntetések” – mondták a Modern képviselői.

Sokaknak nem tetszenek a változások Lengyelországban Forrás: NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk/NurPhoto/Mateusz Wlodarczyk

Az utcai tüntetéseken való részvételre buzdított a PO elnöke, Grzegorz Schetyna is. Schetyna már pénteken, a 2014-es ukrajnai fordulatra utalva bejelentette: amennyiben az alkotmánybíróság helyzete nem oldódik meg, „a konfliktus az utcára terelődik, és az összes aktivitást utcára kihelyezve, egy varsói Majdanról beszélhetünk majd”. A Modern, a PO valamint más ellenzéki tömörülések kezdeményezésére szombat délben tüntetés kezdődött az alkotmánybíróság varsói épülete előtt.