Moszkva megmagyarázza, mit műveltek a vadászpilótái

Russian jets conducted 'aggressive' passes of US warship: official politics Horizontal
A Russian Sukhoi Su-24 attack aircraft makes a very-low altitude pass by the USS Donald Cook (DDG 75),an Arleigh Burke-class guided-missile destroyer, operating in the Baltic Sea April 12, 2016. A United States Navy Destroyer operating in international waters in the Baltic Sea experienced several close interactions by Russian aircraft on April 11 and 12. USS Donald Cook (DDG 75) encountered multiple, aggressive flight maneuvers by Russian aircraft that were performed within close proximity of the ship. On April 11, Donald Cook was conducting deck landing drills with an Allied military helicopter when two Russian SU-24 jets made numerous, close-range and low altitude passes at approximately 3 p.m. local. One of the passes, which occurred while the Allied helicopter was refueling on the deck of Donald Cook, was deemed unsafe by the ship’s commanding officer. As a safety precaution, flight operations were suspended until the SU-24s departed the area. / AFP PHOTO / US NAVY 6TH FLEET / Handout / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / US NAVY 6th FLEET" - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Vágólapra másolva!
Alig tíz méterre repültek el orosz vadászgépek a Balti-tengeren hajózó Donald Cook amerikai rombolótól a hét elején – az esetről videót is megosztott a haditengerészet. Az orosz védelmi minisztérium szerint a gépek rutinrepülést hajtottak végre.
Vágólapra másolva!

Az orosz Szu–24-esek hétfőn és kedden közelítették meg a rombolót, az amerikai haditengerészet videót is nyilvánosságra hozott az „agresszív manőverekről”, amelyek során a gépek egy esetben tíz méterre megközelítették a hajót.

A videó tanúsága szerint egyébként a romboló személyzete nem volt megrémülve, sőt, többen a mobiljukkal is felvették a közel repülő vadászokat.

Az Rt.com orosz portál ezt úgy fogalmazta meg, hogy „a tengerészek elképedtek az oroszok akrobatikus képességei láttán. Összeszaladtak a romboló fedélzetén, hogy figyeljék az orosz pilótákat”.

A Donald Cook megpróbált kapcsolatba lépni a jelek szerint fegyvertelen vadászokkal, de azok nem válaszoltak – jelentette az NBC News. A hírportál idézte a név nélkül nyilatkozó amerikai illetékeseket, akik szerint a manőver „veszélyes” és „szakszerűtlen” volt.

A Donald Cook Gdansk kikötőjéből hajózott ki, és a gyakorlaton vett részt a Balti-tengeren a lengyelekkel közösen. Az oroszok „szimulált támadása” idején éppen azt gyakorolták, hogyan kell landolni helikopterrel a hajó fedélzetén.

Arra volt dolguk

Az orosz védelmi minisztérium szerint a romboló 70 kilométerre volt egy orosz haditengerészeti bázistól az események idején. „Az orosz Szu–24-esek éppen gyakorlórepülésen voltak nemzetközi vizek felett, útvonaluk keresztezte a Doland Cookét” – mondta a TASZSZ-nak Igor Konasenkov vezérőrnagy, a tárca szóvivője.

Mint mondta, a Szu-24-esek, észrevéve az amerikai rombolót, „minden biztonsági előírást betartva” elforduló manővert hajtottak végre.

Konasenkov hozzátette, hogy az orosz légierő semleges légtérben minden alkalommal szigorúan betartja a nemzetközi szabályokat – idézte az Rt.com.

Tíz méterre megközelítette az egyik fordulónál a rombolót Forrás: AFP/Handout

Aztán jött a helikopter

Az amerikai légierő közölte, hogy egy orosz KA–27 Helix helikopter szállt át többször is alacsony magasságban a nemzetközi vizeken hajózó romboló fölött – az amerikaiak véleménye szerint valószínűleg azért, hogy fotókat készítsen.

Az orosz akciókat elítélte a Fehér Ház is, John Richardson admirális viszont megdicsérte az amerikai tengerészek, amiért nem estek pánikba ebben a stresszes helyzetben.

Az orosz helikopter valószínűleg fényképezett Forrás: AFP/Handout