Rendőrsorfal védte Trumpot Új-Mexikóban

Trump, Donald
Albuquerque, 2016. május 25. A rendőrség könnygáz és paprikaspray bevetésével fékezi meg a republikánusok várható elnökjelöltje, Donald Trump ellen tüntetőket az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ben tartott nagygyűlésen 2016. május 24-én. (MTI/AP/Roberto E. Rosales/The Albuquerque Journal)
Vágólapra másolva!
Donald Trump, a republikánusok várható elnökjelöltje Új-Mexikó államban kampányolva harcias tüntetőkkel találta szemben magát. Trump korábban azt ígérte, falat épít az amerikai-mexikói határon. A rendőrség végül könnygázzal fékezte meg a protestálókat. 
Vágólapra másolva!

Annak ellenére, hogy több száz protestáló áttörte a kampányrendezvény körül felállított vaskorlátokat, Donald Trump azt fejtegette több ezer híve előtt, hogy nagyon is örül, hogy Új-Mexikóban kampányolhat.

A republikánusok várható elnökjelöltje a déli szövetségi állam legnagyobb városában, Albuquerque-ben tartott kampánygyűlést. Beszédét többször félbeszakították táblákkal felvonuló és bekiabáló tüntetők. A táblákon és óriásszalagokon olyan mondatokat lehetett olvasni, hogy: "Trump fasiszta" vagy "Eleget hallottunk már".

A New York-i üzletember a szokásos flegma stílusában reagált:

felkérte a rendezőket, hogy vezessék ki a tüntetőket, majd kigúnyolta őket. "Menj haza, mamika!" - intett oda egy idősebb nőnek, egy másik tüntetőnek pedig a mikrofonból azt vágta oda gúnyosan: "Hány éves is ez a kölyök? Még pelenkás!".

Tüntetők zavarják meg a Republikánus Párt elnökjelöltségére pályázó Donald Trump amerikai üzletember nagygyűlését az Új-Mexikó állambeli Albuquerque-ben Forrás: MTI/AP/Brennan Lindsay

Hívei folyamatosan megtapsolták megjegyzéseit és kórusban skandálták: "Építsd meg azt a falat!", utalva a Trump által "beígért" falépítésre az amerikai-mexikói határon.

Beszédében Trump támadta a Clinton-házaspárt, mondván, hogy a Bill Clinton elnöksége idején aláírt kereskedelmi megállapodások nyomán munkahelyek sokasága szűnt meg Új-Mexikóban. Hívei ezt a megállapítást is örömkitöréssel fogadták, és helyeseltek akkor is, amikor arról beszélt,hogy

ebben a szövetségi államban túlságosan is sokan élnek segélyekből

és az állam kormányzójának, a republikánus Susana Martineznek többet kellene tennie, jobban kellene teljesítenie. A kormányzó, aki korábban bírálta Trump illegális bevándorlókat érintő kijelentéseit, nem volt jelen a rendezvényen.

A rendőrség könnygázt és paprikasprayt vetett be Forrás: MTI/AP/The Albuquerque Journal/Roberto Rosales

A nagygyűlésnek helyet adó kongresszusi központ előtt a tüntetők Trump-trikókat égettek, üvegeket hajigáltak, verekedést provokáltak Trump híveivel, akik között egyébként indiánok és spanyolajkúak is voltak. A rohamrendőrség sorfalat állt, végül könnygáz bevetésével fékezte meg a tüntetőket helyi idő szerint éjfél körül.

Miközben Trump Új-Mexikóban, Hillary Clinton pedig Los Angelesben kampányolt, az északnyugati Washington államban a republikánusok megtartották az előválasztást, amelyet Donald Trump nyert meg, 76 százalékos támogatottsággal.