Jobb, ha belenyugszunk: Clinton vagy Trump lesz az elnök

Hillary Clinton addresses rally on final day of California campaign TOPSHOTS Horizontal CANDIDATE PRESIDENTIAL ELECTION ELECTORAL MEETING DEMOCRATIC PARTY POLITICAL CAMPAIGN ELECTION PRIMARY ELECTION WOMAN POLITICIAN BUST SMILING
Hillary Clinton greets supporters during a rally at Long Beach City College on the final day of California campaigning, June 6, 2016 in Long Beach, California. Hillary Clinton has received commitments from enough delegates to clinch the Democratic presidential nomination, according to the Associated Press and US networks, ensuring she will be the first woman to lead a major US party in the race for the White House. / AFP PHOTO / JONATHAN ALCORN
Vágólapra másolva!
Sokszor jósolták már, de most már szinte tényleg valóság: Clinton–Trump-küzdelem lesz a Fehér Házért. Az egyetlen, ami az utolsó előtti, egyébként jelentős előválasztási körön kívül ebbe belekavarhat, az a Demokrata Párt nyári konvenciója. Legalábbis Bernie Sanders ezt hiszi.
Vágólapra másolva!

A világ egy lépéssel megint közelebb került ahhoz, hogy jövő év elejétől a történelem első női amerikai elnökével legyen dolga, miután az AP saját becslése szerint Hillary Clinton megszerezte a Demokrata Párt elnökjelöltségéhez szükséges 2383 szavazatot.

A hírügynökség egy, a demokraták szuperdelegátusai (olyan prominensek, akik szabadon szavazhatnak a párt július 25-én kezdődő philadelphiai elnökjelölt-jelölő konvencióján) körében végzett felmérésre hivatkozik.

Eldőlni látszik Clinton jelölése Forrás: AFP/Jonathan Alcorn

Nélkülük még szoros is lehetne

Ez alapján a nem kötött szavazatok túlnyomó többségét – 571:48 arányban – a volt külügyminiszterre és first ladyre adják majd. Ha ez tényleg így van, az azt is jelenti, hogy

Clinton a keddi előválasztási körtől függetlenül elnökjelöltnek érezheti magát,

pedig most hat államban, összesen 694 kötött mandátumú delegátus – köztük a kaliforniai 475 és a New Jersey-i 126 – támogatásának megszerzése a tét.

Sanders hívei még kitartanak Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maren Hennemuth

Clintonnak eddig 1812 biztos szavazata van, így ha a mai szavazásokon a 694-ből esetleg elnyerné 571 küldött támogatását, akkor tényleg nem lenne több kérdés. Mivel azonban a közvélemény-kutatásokat összesítő RealClearPolitics szerint Kaliforniában csak hibahatáron belül vezet pártbéli riválisával, Bernie Sandersszel szemben,

a végső szót alighanem tényleg a konvención mondják ki,

hiszen a maiakon kívül már csak egy előválasztás, a Washington fővárosi maradt hátra, ahol 20 biztos szavazatot lehet szerezni.

Még van tennivaló

A volt first lady ezért egyelőre nyugtával zárja a napot, mondván, hízelgőek az AP számításai, de a keddi hat államban még győzni kell.

Ahogy egy Long Beach-i kampányrendezvényen fogalmazott:

Hát de.

Még harcol Forrás: MTI/EPA/Paul Buck

A The New York Times szerint például az, hogy a következő hetekben megszerezze a Sanderst masszívan támogató fiatalok támogatását, javítson – az e-mail botrányaiban és néhány látványos pálfordulása miatt megkopott – hitelességén, illetve állítson valami mást is a világról, mint hogy egyenlő bért a nőknek.

Sanders éppen ezekbe kapaszkodva nem adja fel a küzdelmet,

mondván, úgyis a konvenció dönt majd az elnökjelöltről.

Kalifornia és a konvenció: Sanders két reménye Forrás: AFP/2016 Getty Images/Scott Olson

„Sajnálatos, hogy a média elhamarkodottan ítélve figyelmen kívül hagyja a Demokrata Párt Országos Bizottságának (DNC) ajánlását arról, hogy a szuperdelegátusok szavazatát a konvenció előtt ne számolják” – kesergett a vermonti szenátor szóvivője, Michael Briggs.

Ha Trump oké, akkor Clinton is

A The Washington Post szerint viszont már felesleges a számháború, mert ha a közvélemény elfogadta, hogy a republikánusok Donald Trumpot jelölik – akit ugyancsak az AP már május végén elnökjelöltnek kiáltott ki, noha ő is csak a párt ma esedékes, öt hátralévő előválasztásán szerzi majd meg biztosan a delegátusok abszolút többségének támogatását –, akkor hasonlóképpen Clinton személyébe is bele kellene törődni.

Van, aki még nem törődött bele Clintonba Forrás: dpa Picture-Alliance/AFP/Maren Hennemuth

Ugyanis, dilemmázik a lap, ugyan hova szavazna az egyszeri szuperdelegátus, amikor azt látja, hogy Clintont a kötött szavazatú küldöttek többsége is – több mint 54 százaléka – támogatta eddig. Ha elfogadjuk ezt az érvelést, akkor kijelenthető, hogy

az Egyesült Államokban Donald Trump és Hillary Clinton alighanem öldöklő küzdelme várható

nyár közepétől a november 8-i elnökválasztásig.

De azon ki nyer?

Ezt lehetetlen megjósolni. A már idézett felmérésösszesítő szerint Clinton előnye Trumppal szemben átlagosan 2 százalékos: van olyan kutatóintézet, amelyik szerint 6 százalékkal vezet, de van olyan is, ahol 3 százalékos Trump-előnyt mérnek. (Bernie Sanders ezzel szemben masszívan 10 százalékkal veri az ingatlanmágnást.)

Trump nagyobbat kapna Sanderstől Forrás: AFP/Josh Edelson

Ahogy valamennyi elnökválasztáson, úgy az idein is kulcskérdés lesz az úgynevezett billegő államok eredménye.

De miért ők döntenek?

Az Egyesült Államokban a választók közvetetten szavaznak az elnökjelöltekre, az egyszeri állampolgár valójában az elektori kollégiumba delegál tagokat. Az 538 tagú testületbe minden állam a lakosságszámával arányos elektort küld, akik – két állam, Maine és Nebraska kivételével – a győztes mindent visz elve alapján testületileg az államukban többséget szerzett elnökjelöltre szavaznak.
A legextrémebb esetben tehát ha egy jelölt csak a 11 legtöbb elektort küldő államban győz, azzal már túllépné az elnökké választásához szükséges 270 szavazatot, és a többi 40 állam eredményétől függetlenül megnyerné a választást. Ez azonban kizárt, mert az államok többségéről – a mindkét irányba húzó legnépesebbekről is – előre tudható, melyik párt jelöltje mellett szavaznak. A harc azokért az államokért megy, ahol ezt nem lehet megjósolni: a billegőkért.

Az alábbi térképen szürkével jelöltük azokat az államokat, ahol nem lehet biztosan megmondani, hogy Trumpot vagy Clintont favorizálják-e.

Forrás: Origo/RealClearPolitics

Ezek az államok összesen 180 elektorral rendelkeznek, az elkötelezett államokból Hillary Clinton 194, Donald Trump pedig 164 elektor szavazatára számíthatna, ha holnap rendeznék az elnökválasztást. De még a demokrata konvenciót sem tartották meg.