Négy év ostrom után először érkezett segélyszállítmány egy szíriai városba

menekült-sorozat szétlőtt damaszkusz
A picture taken on September 7, 2015 shows a general view of damaged buildings in the rebel-held area of Douma, east of the capital Damascus as a sandstorm blows over the city. AFP PHOTO / SAMEER AL-DOUMY
Vágólapra másolva!
Első ízben érkezett segélykonvoj 2012 óta a kormányerők által ostromgyűrűbe zárt, Damaszkusz közelében fekvő Darajába - közölte szerdán a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottsága.
Vágólapra másolva!

Az ICRC szerint az ENSZ-szel és a szíriai Vörös Félholddal közösen szervezett humanitárius konvoj helyi idő szerint délután három órakor lépett be Darajába.

Mint azt egy helyi aktivista elmondta:

a konvoj gyógyszereket szállított, élelmiszert azonban nem.

A világszervezet becslései szerint négy-nyolcezren laknak a damaszkuszi elővárosban. Helyi aktivisták arról számoltak be, hogy

a lakosok alultápláltak, s csak csempészek útján, föld alatti alagutakon keresztül jut élelmiszer a városba.

Három héttel korábban egy másik konvojnak megtagadták a belépést Darajába annak ellenére, hogy az a damaszkuszi rezsim előzetes engedélyével rendelkezett.

A segély eljutását a céljához részben az tette lehetővé, hogy szerdán reggel negyvennyolc órás fegyverszünet született Darajában Oroszország kezdeményezésére, az Egyesült Államokkal és a damaszkuszi kormánnyal egyeztetve.

A szíriai Vörös Félhold egyik illetékese szerint egy másik, 36 teherautóból álló konvoj érkezett az ugyancsak ostrom alatt álló, szomszédos al-Mudamíjába. Ez az előváros utoljára egy hónapja jutott segélyhez.

Több mint félmillióan élnek ostrom alatt

Josephine Guerrero, az ENSZ szóvivője szerdán elmondta: a világszervezet számára elsődleges fontosságú, hogy eljussanak 592 700, ostromlott területen, illetve több millió, nehezen elérhető térségben élő szíriaihoz.

Az Egyesült Államok és Oroszország vezette, Szíriát Támogató Nemzetközi Csoport (ISSG) a múlt hónapban felszólította az ENSZ-t, hogy azonnali hatállyal hajtson indítson el egy programot, amelynek keretében június 1-től a szükséget szenvedő térségekbe humanitárius szállítmányokat repülőgépekről dobnának le, vagy légihídon keresztül juttatnának célba, amennyiben azokhoz továbbra sem biztosítanának hozzáférést.

Damaszkuszt teljesen szétlőtték a háborúban Forrás: AFP/Sameer Al-Doumy

A nap folyamán a Szíriai Demokratikus Erők (SDF) nevű milícia, amelynek fő alkotóerejét kurd egységek alkotják, amerikai légicsapások támogatása mellett 14 kilométerre közelítette meg az Iszlám Állam nevű terrorszervezet kezében lévő észak-szíriai Manbizs települését - közölte a milícia egyik szóvivője. A település az Iszlám Állam szíriai "fővárosa" Rakka, és a török határ között húzódó kulcsfontosságú utánpótlási útvonalon fekszik.

Az SDF emellett offenzívát indított a Rakkától nagyjából 40 kilométerre délnyugatra lévő Tabka légitámaszpont ellen is, amelynek 2014-ben történt elfoglalásakor a dzsihadisták legkevesebb 160 fogságba ejtett szíriai katonát mészároltak le. A bázis az IÁ egyik legnagyobb fegyverraktárának minősül - tette hozzá az SDF.