Soha ennyien még nem éltek humanitárius segélyen

MIDDLE EAST REFUGEE CAMP TENT-REFUGEES LOGO UNHCR HORIZONTAL PERSON-WAR CONSQUENCES OF WAR CIVILIAN POPULATION
TO GO WITH AFP STORY BY MUSSA HATTAR (FILES) - A file picture taken on January 11, 2015, shows Syrian refugees standing next to tents at the UN-run Zaatari refugee camp, north east of the Jordanian capital Amman. More than 1.1 million Syrians have flooded across the border into Lebanon and around 600,000 into Jordan, according to the UNHCR on August 28, 2015. Amman puts the figure at 1.4 million, making up 20 percent of the resources-poor kingdom's population. AFP PHOTO / KHALIL MAZRAAWI
Vágólapra másolva!
Rekordszámú, 130 millió ember szorul ma a túléléshez szükséges humanitárius segélyre - közölte pénteken Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, és felszólította a világ országait, hogy "senkit se hagyjanak magára".
Vágólapra másolva!

"A statisztikák mögé rejtve egyének, családok és közösségek vannak, ezek életét tönkretették" - mutatott rá a humanitárius világnapon tett üzenetében a főtitkár.

Ezek az emberek szülők, akiknek választaniuk kell, hogy élelmiszert vagy orvosságot vegyenek a gyermekeiknek; gyermekek, akiknek választaniuk, hogy iskolába járjanak vagy dolgozzanak, illetve hogy támogassák családjukat; családok, amelyeknek kockáztatniuk kell, hogy bombatalálat éri otthonukat vagy veszélyek közepette a tengeren át menekülnek - olvasható az üzenetben.

Menekülttábor Libanonban Forrás: AFP/Khalil Mazraawi

A megoldás nem egyszerű, mégis mindannyian tehetünk valamit, együttérzést mutathatunk, felemelhetjük hangunkat az igazságtalanság ellen és dolgozhatunk a változásért - hangsúlyozza a főtitkár.

A humanitárius világnap minden évben emlékeztet arra, hogy szükség van a szenvedést enyhítő tevékenységre. Ez a nap alkalmat ad arra is, hogy megemlékezzünk azokról a humanitárius munkásokról és önkéntesekről, akik a válságok frontvonalában dolgoznak - áll Ban Ki Mun üzenetében.

Ban Ki Mun arra sürgette a világközösséget: biztosítson forrásokat a világszervezet Központi Vészhelyzeti Segélyalapjának (CERF), hogy segíthessék a szükséget szenvedőket.

A humanitárius világnapot minden év augusztus 19-én tartják, ez a nap a 2003-ban az ENSZ bagdadi székhelye ellen elkövetett pokolgépes merénylet évfordulójával esik egybe.

Pénteken a világszervezet New York-i központjában koszorút helyeztek el annak a 22 ENSZ-dolgozónak a tiszteletére, akik életüket vesztették a merényletben, illetve azok számára is akik a humanitárius szolgálat teljesítése közben haltak meg.

Idén a világnap mottója az "egységes emberiség", amelynek keretében az ENSZ felhívást tett a nemzetközi közösséghez, hogy támogassa a válságok által érintett embereket, és szavatolja, hogy a világszervezet dolgozói biztonságosan és hatékonyabban juthassanak el a szükséget szenvedőkhöz.