Észtország biztonsági övezetet hoz létre szárazföldi határának védelmére

mező app
drón repül a bokrok felett
Egyes becslések szerint a következő öt évben az élelmiszeripar és a mezőgazdaság a második legnagyobb drón-használóvá lép elő. A FAO már több országban bevetette a technológiát, hogy valós idejű és részletes adatokat szerezzen az élelmezésügyet és mezőgazdaságot érintő kihívásokkal kapcsolatban.
Vágólapra másolva!
Öt kilométeres határ menti biztonsági övezet létrehozását tervezi Észtország szárazföldi határának védelme érdekében, a vonatkozó tervet csütörtökön hagyta jóvá a balti ország kormánya - közölte a kormány sajtószolgálata.
Vágólapra másolva!

A határ menti övezetben a rendőrség korlátozás nélkül mozoghat és korlátozhatja emberek tartózkodását a térségben. Minden, a határvédelem korlátozására alkalmas cselekményt egyeztetni kell a rendőrséggel és a határőrséggel. A határ közelében korlátozzák a drónok repülését is.

A határ menti övezetre vonatkozó tervet a parlamentnek is jóvá kell hagynia.

Drónokkal tartják szemmel a zónát Forrás: AFP/Jean Pierre Muller

Korábban Hanno Pevkur észt belügyminiszter kijelentette, hogy Tallinn 100 százalékos műszaki ellenőrzéssel az Európai Unió legkorszerűbbé kívánja fejleszteni Oroszországgal közös határát, amely egyben az EU külső határa is. A határőröket megfigyelő kamerákkal és pilóta nélküli repülőgépekkel látják el, amelyekkel számítógép segítségével élőben követhetik az eseményeket.

Jogi értelemben az észt-orosz határ nem létezik - mutatott rá a TASZSZ orosz hírügynökség. A 2014 februárjában aláírt határszerződés jelenleg ratifikálásra vár a két ország parlamentjében.