Háromezernél többen próbáltak illegálisan Szerbiába jutni

migráns menekült migránsok menekültek sid horvátország
Sid, 2015. szeptember 23. Migránsok a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében 2015. szeptember 22-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán
Vágólapra másolva!
Egy hónap alatt több mint háromezer illegális határsértőt lepleztek le a szerb hatóságok az ország Bulgáriával és Macedóniával közös határszakaszán. Az így elfogott - többségében férfi - migránsokat minden esetben a befogadóközpontokba szállítják.
Vágólapra másolva!

Az utóbbi egy hónapban 3112 illegális határsértőt lepleztek le a szerb katonaság és a rendőrség közös járőrözése során a Bulgáriával és a Macedóniával közös határszakaszon, közülük 2529-en a járőrök láttán inkább visszafordultak, 583 migránst pedig elfogtak a hatóságok.

Migránsok a horvát határ felé gyalogolnak a szerbiai Sid település közelében tavaly ősszel Forrás: MTI/Balogh Zoltán

A szerb védelmi minisztérium közlése szerint a migránsok és az embercsempészek megpróbálnak elrejtőzni a hatóságok elől, és újabbnál újabb módszereket eszelnek ki.

Az embercsempészet nagyon vonzó lett Szerbiában, hiszen fejenként 800-1500 eurót is lehet rajta nyerni.

Ugyanakkor a migránsokat embertelen körülmények között szállítják át a határon. A védelmi minisztérium szóvivője példaként említette, hogy öt nappal ezelőtt egy átlagos személygépjárműben 15 migránst és két embercsempészt lepleztek le.

Befogadóközpontokba kerülnek

A leleplezett migránsokat minden esetben a befogadóközpontokba szállítják. Főként férfiakról van szó, de nők és gyerekek is vannak közöttük. Szerbián tavaly több mint 700 ezer migráns haladt át. A hatóságok tavasszal lezárták ugyan a "balkáni útvonalat".