Lengyelország
15:002024. június 16.
Hollandia
Szlovénia
18:002024. június 16.
Dánia

Több millióan tiltakoztak az abortusztörvény miatt

Varsó, 2016. október 3. A teljes abortusztilalmat előirányzó törvénytervezet ellen tiltakoznak tüntetők Varsóban 2016. október 3-án. A tervezet parlamenti vitáját országszerte tüntetések kísérték, melyek résztvevői a jelenlegi, kompromisszumnak tartott törvény enyhítését szorgalmazták. (MTI/EPA/Radek Pietruszka)
Vágólapra másolva!
Európa egyik legszigorúbb abortusztörvényét alkothatják meg Lengyelországban. Ez ellen tiltakoztak hétfőn országszerte. 
Vágólapra másolva!

Lengyelországban országszerte sztrájkokat, tüntetéseket tartottak hétfőn a teljes abortusztilalom ellenzői. A demonstrálók fekete ruhába öltöztek, azt szimbolizálva, hogy saját jogaikat gyászolják – közölte a BBC. Számos lengyel ellenben fehér szalagot tűzött ki ruhájára, és fehér ruhába öltözött, hívők közös déli imádságokon vettek részt.

Az ő ügyük

A „fekete hétfő” elnevezésű, interneten meghirdetett polgári tiltakozáshoz számos ellenzéki politikus is csatlakozott. A szervezők szerint az országban hatmillióan csatlakoztak hozzájuk.

A tiltakozás arra az életvédő szervezetek által benyújtott törvényjavaslatra reagál, amely az általuk kompromisszumnak tartott jelenlegi lengyel abortusztörvény szigorítását célozza. A tervezetet szeptember végén részletes vitára bocsátotta a lengyel szejm.

Csak két olyan ország van Európában, ahol olyan szigorúak az abortusztörvények,

mint amilyenek Lengyelországban lennének a javaslat elfogadása esetén: Málta és a Vatikán.

A teljes abortusztilalmat ellenzők egyúttal a jelenlegi törvény liberalizálását is követelik. A nap folyamán happeningeket, tüntetéseket szerveztek a lengyel városok utcáin.

Sztrájkkal tiltakozó nők ezrei vonultak Varsóban - A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/PAP/Radek Pietruszka

Varsóban egy népesebb csoport többek között a kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) párt székhelye előtt gyűlt össze. A fütyülő, kiáltozó tüntetők „Az én testem, az én ügyem”, „A törvényes abortusz hiánya gyilkol” és „A testem nem inkubátor” feliratú transzparenseket tartottak a kezükben. Közösségi portálokon is sokan támogatták a tiltakozást, több munkaadó olyan bejegyzést tett fel, amelyben jóváhagyta a nála munkaviszonyban álló nők hétfői távolmaradását, a tüntetéseken való részvételüket.

Olyan esetekben, amikor a terhesség kockázatot jelent az egészségére” – mondta az egyik tüntető. „Nem kérünk abból, amit a kormány, az egyház és az úgynevezett életpárti szervezetek tenni akarnak a nőkkel.”

Fehér tiltakozás és imaakciók

A „fekete hétfő” akcióira a magzatvédők saját kezdeményezéseikkel reagálnak. „Nem veszek részt a női sztrájkban” – írták sokan a közösségi portálokon. A TV Republika lengyel konzervatív hírtelevízió pedig „fehér napot” hirdetett, a műsorvezetők fehér szalagot tűztek ki ruhájukra. „Fehér tiltakozásnak” nevezett imaakciót szerveznek országszerte karmelita nővérek is.

Fehér ruha viseletére és a fogantatástól a természetes halálig tartó élet védelme mellett állókért való imára kérte a hívőket a lengyel püspöki kar is, amelynek kezdeményezésére hétfő délben erre a szándékra felajánlott miséket mutattak be a lengyelországi templomokban.

A három kivétel vége?

Lengyelországban jelenleg a magzat védelméről 1993-ban elfogadott törvény van érvényben, amely három esetben engedélyezi a terhességmegszakítást:

ha a terhesség nemi erőszak következménye, ha az anya élete veszélyben forog, vagy ha a magzat visszafordíthatatlan károsodást szenvedett.

Az életvédőknek a parlamentben jelenleg tárgyalt tervezete megszüntetné ezt a három kivételt, és lehetővé tenné a terhességmegszakításon áteső nők megbüntetését.

Akár 5 év börtönt is kiszabhatnak rájuk.

Ez utóbbit a lengyel püspöki kar is kifogásolta. A tervezetről egyébként nincs egyetértés az egyes parlamenti tömörüléseken belül sem.

Tüntetők Varsóban - A képre kattintva galéria nyílik! Forrás: MTI/EPA-PAP/Radek Pietruszka

Stanislaw Karczewski, a szenátus elnöke (PiS) vasárnap kilátásba helyezte: pártja a magzat védelméről szóló törvény módosítását célzó saját javaslatot nyújt be. Hivatalosan meg nem erősített sajtóértesülések szerint az abortusztörvényben lévő jelenlegi három kivétel közül a PiS javaslata érvényben hagyja az első kettőt. A magzat károsodása esetében viszont a javaslat kiiktatná azokat a helyzeteket, amikor ez a kivétel alkalmat adott fogyatékkal születendő, de életképes magzatok elpusztítására.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről