Röplapokon üzennek Moszul lakóinak az ostrom előtt

conflicts Horizontal
Smoke billows in the background as Iraqi forces gather at the Qayyarah military base, about 60 kilometres (35 miles) south of Mosul, on October 16, 2016, as they prepare for an offensive to retake Mosul, the last IS-held city in the country, after regaining much of the territory the jihadists seized in 2014 and 2015. / AFP PHOTO / AHMAD AL-RUBAYE
Vágólapra másolva!
Az iraki légierő több tízezer röplapot dobott le vasárnap Moszulra, figyelmeztetve a lakosságot, hogy az utolsó szakaszukba jutottak a hadsereg Iszlám Állam elleni támadásának előkészületei.
Vágólapra másolva!

A lapokon többféle üzenet volt. Az egyikben azt ígérték, hogy az előrenyomuló katonaság és a légierő nem vesz célba civileket. Egy másik azt tanácsolta a lakosságnak, hogy kerülje el az iszlamisták ismert tartózkodási helyeit.

A szélsőségesek kezén lévő utolsó iraki nagyváros visszafoglalásáért már ebben a hónapban megindulhat a támadás az iraki erők részéről, az amerikaiak vezette katonai koalíció támogatásával.

Moszul bevételére készülnek Forrás: AFP/Ahmad Al-Rubaye

Élő pajzsként használhatják a civileket

Az iszlamista fegyveresek is kemény harcra készülnek, beásták magukat, és gyaníthatóan ismét élő pajzsként használják a lakosságot, amint azt a korábbi összecsapásokban is tették.

A hadműveleteket akadályozó tömeges, fejveszett meneküléstől tartva az iraki hadsereg azt kérte a röplapokon, hogy

az emberek maradjanak otthon,

és ne higgyenek az iszlamisták pánikkeltő híreszteléseinek. Ha a hadsereg alakulataival találkoznak, maradjanak tőlük legalább 25 méter távolságra - hangzik az egyik üzenet.

Elfoglalása előtt Moszulnak kétmillió lakosa volt, ami 4-5-ször több, mint azoké a városoké, amelyeket már visszafoglaltak a dzsihadistáktól. A harcok miatt az ENSZ szerint akár 70 ezer ember is elvesztheti lakhelyét.