Demokrata támogatókat keres Donald Trump

President-Elect Donald Trump Holds Meetings At His Trump Tower Residence In New York GettyImageRank2 Campaign 2016 PRESIDENT ELECTION VOTE New York City POLITICS
Bill de Blasio és Donald Trump egyelőre nem lettek barátok
Vágólapra másolva!
Donald Trump megválasztott amerikai elnök a demokraták felé nyitott szerdán: New York demokrata párti polgármesterével is tárgyalóasztalhoz ült, és a város támogatását helyezte kilátásba.
Vágólapra másolva!

Bill de Blasio polgármester – aki a kampányban végig aktívan támogatta Trump demokrata párti riválisát, Hillary Clintont – a Trump-toronyban kereste fel a megválasztott elnököt. Donald Trump tavaly az Egyesült Államok legrosszabb polgármesterének nevezte De Blasiót, aki viszont veszélyesnek minősítette Trumpot.

Bill de Blasio és Donald Trump egyelőre nem lettek barátok Forrás: AFP/2016 Getty Images/Drew Angerer

900 muszlim van a New York-i rendőrségben

Az egyórás találkozót De Blasio nyíltnak, őszintének és tiszteletteljesnek nevezte. Elmondta: tudatta Trumppal, hogy New Yorkban félelem üli meg az emberek lelkét – például a New York-i rendőrség soraiban 900 muszlim vallású ember szolgál –, és szerinte a megválasztott elnöknek mindenkit meg kellene nyugtatnia. Donald Trump jelezte, hogy támogatja a közmunkaprogramokat és az építési beruházásokat, amelyekhez hasonlókat egyébként politikai ellenfelei is ígértek.

Alelnökök, egymás közt

Míg Trump De Blasióval tárgyalt, addig Mike Pence, a leendő alelnök Joe Biden jelenlegi alelnöknél tett látogatást. Találkozójuk után Biden úgy nyilatkozott: a kormány "jó kezekben lesz" Donald Trump elnöki beiktatása után. Mike Pence megbeszélést folytatott Nancy Pelosival, a demokraták parlamenti csoportjának még hivatalban lévő vezetőjével, és Chuck Schumerrel, a szenátus kisebbségi demokrata frakciójának szerdán megválasztott új vezetőjével is.

Több demokrata is nyitott

Néhány demokrata párti politikus máris nyitottnak mondta magát az együttműködésre Donald Trumppal és kormányával. A nyugat-virginiai Joe Manchin szenátor például szerdán azt mondta: "Ha a megválasztott elnök jó politikával jön elő, én ezer százalékig mögötte vagyok."

Bírálat és kormányzati szerep

Csütörtökön Trump az Oracle számítástechnikai cég vezérigazgatójával, Safra Catzcal és Nikki Haley dél-karolinai republikánus kormányzóval találkozik. Haleyt – aki az előválasztási folyamatban a muszlimokra tett megjegyzései miatt élesen bírálta Trumpot – sajtóinformációk szerint Trump meghívhatja a kormányba is.