Fillon vagy Juppé lehet a francia jobboldal elnökjelöltje

- election politics vote Horizontal COMBO PHOTO
(COMBO) This combination of pictures created on November 20, 2016 shows the first round winning candidates for the French right-wing presidential primary Francois Fillon (R) and Alain Juppe at their respective campaign headquarters after the vote's first round, on November 20, 2016 in Paris. / AFP PHOTO / Martin BUREAU AND Thomas SAMSON
Vágólapra másolva!
Francois Fillon a szavazatok 44 százalékával végzett az élen az első fordulóban. Alain Juppé a voksok 28 százalékát szerezte meg. Nicolas Sarkozy 21 százalékot kapott, és ezzel a harmadik helyen végzett.
Vágólapra másolva!

Nicolas Sarkozy elismerte vereségét vasárnap a francia jobboldal elnökjelölt-állító választásának első fordulójában, ahol az előzetes eredmények alapján a szavazatok 21 százalékával a harmadik helyen végzett, így nem jutott be a második fordulóba.

Nicolas Sarkozy elismerte vereségét Forrás: AFP/Ian Langsdon

"Tiszteletben tartom és megértem a választók akaratát, akik más jelölteket választottak, mint én. Gratulálok Alain Juppének és Francois Fillonnak, akik továbbjutottak" - mondta a volt köztársasági elnök a szavazatok több mint 80 százalékának összesítése után, majd

arra kérte választóit, hogy a november 27-i második fordulóban Francois Fillont támogassák,

aki Nicolas Sarkozy államfősége idején öt évig a kormányt vezette.

"Úgy tűnik, Francois Fillon értette meg a legjobban azokat a kihívásokat, amelyek előtt Franciaország áll. Rá fogok szavazni (a második fordulóban). De a választóim szabadok, csak azt kérem tőlük, hogy ne menjenek a szélsőségek irányába" - mondta Nicolas Sarkozy.

"Eljött az ideje, hogy több magánéleti szenvedéllyel és kevesebb közéleti szenvedéllyel folytassam az életet. Sok sikert, Franciaország! Minden, ami Franciaországot érinti, engem is érint személyesen. Nem érzek keserűséget, a legjobbakat kívánom a hazámnak" - fogalmazott a volt köztársasági elnök.