Az oroszok támadásra készülnek Aleppónál

Horizontal
Syrians walk past heavily damaged buildings in the neighbourhood of Bani Zeid, on Aleppo's northern outskirts on July 29, 2016, as people come back to the previously rebel-held district, a day after Syrian government forces took control of it. Government forces have surrounded rebel-held districts in eastern Aleppo since July 17, sparking fears for an estimated 250,000 people who live there. / AFP PHOTO / GEORGE OURFALIAN
Vágólapra másolva!
Arra készülnek az Admiral Kuznyecov orosz repülőgép-hordozó fedélzetén lévő harci gépek, hogy a közeli órákban csapást mérjenek a szíriai kormányellenes fegyveresek Aleppó környéki állásaira - közölte kedden az Interfax hírügynökség, az orosz védelmi minisztériumból származó forrásokra hivatkozva.
Vágólapra másolva!

A készülő csapást az Admiral Kuznyecov és az általa vezetett orosz hadiflotta-kötelék nagy pontosságú fegyverekkel felszerelt hajói fogják végrehajtani.

A Gazeta.ru hírportál ugyancsak a védelmi tárcától úgy értesült, hogy az Admiral Kuznyecovról felszálló gépek a közeli napokban készülnek támadásokat végrehajtani Szíriában. A flottakötelék légi-és rakétacsapásainak fő célja annak megakadályozása lesz, hogy Aleppó keleti negyedeibe "bandák" hatoljanak be.

Aleppo Forrás: AFP/George Ourfalian

"A csapások után egyszerűen el lehet majd felejteni, hogy az Aleppó keleti negyedeiben körülzárt terroristák támogatást kapjanak" - mondta a portálnak a név nélkül nyilatkozó illetékes, aki szerint a kormányellenes szíriai csoportok erőik átcsoportosítására használták fel az orosz és a szíriai haderő által meghirdetett humanitárius szüneteket.

Az orosz védelmi tárca szerint az orosz légierő október 18. óta nem hajtott végre légicsapásokat Aleppó környékén. Az orosz harci gépek 2015. szeptember 30-án avatkoztak be a szíriai polgárháborúba, az ország elnöke, Bassár el-Aszad Moszkvához intézett kérése nyomán.

Az orosz Északi Flotta szíriai partok közelébe érkezett kötelékének az Admiral Kuznyecov repülőgép-hordozó mellett tagja még egyebek között a Pjotr Velikij (Nagy Péter) atommeghajtású rakétahordozó, valamint a Szeveromorszk és a Vice-admiral Kulakov tengeralattjáró-elhárító hajó.

Fontos városnegyedet foglalt el a hadsereg Aleppóban

A szíriai kormányerők egy fontos városnegyed elfoglalásával a legnagyobb sikerüket érték el az Aleppó bevételéért szeptember óta folytatott hadjáratukban - jelentették kedden szíriai katonai források és helyszíni megfigyelők.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) megerősítette, hogy a hadsereg és szövetségesei teljesen az ellenőrzésük alá vonták a város délnyugati peremén fekvő, úgynevezett 1070 lakás negyedet és a körülötte emelkedő dombokat, valamint a Minian nevű falut. Ezeket a területeket nyár óta ostromolták a kormánycsapatok.

A város keleti felét védő két kormányellenes fegyveres csoport ugyanakkor azt közölte, hogy embereik még harcolnak, hogy visszafoglalják a területet.