Lezuhant egy orosz katonai utasszállító

An Omskavia Tupolev Tu-154-M plane runway civil aviation HORIZONTAL
An Omskavia Tupolev Tu-154-M plane at Krasnoyarsk airport.
Vágólapra másolva!
Az orosz védelmi minisztérium repülőgépe Szocsiból Szíriába indult, és nem sokkal a felszállás után eltűnt a radarokról. Az első hírek szerint a gép műszaki hiba vagy a pilóta hibája miatt a Fekete-tengerbe zuhant. Az orosz elnök nemzeti gyásznapot hirdetett.
Vágólapra másolva!

A gép röviddel azután tűnt el a radarról, hogy felszállt Szocsiból. A roncsokat a parttól alig másfél kilométerre, 50–70 méteres mélységben találták meg. A szerencsétlenség térségében vasárnap délig nem találtak túlélőket, hét holttestet emeltek ki a vízből a partok közelében.

A mentőalakulatok egyik tagja az Interfaxnak azt mondta, a gépen tartózkodóknak gyakorlatilag nem volt esélyük a túlélésre.

A gépen a védelmi tárca utaslistája szerint összesen 92-en utaztak: katonák, a hadsereg hivatalos ének- és táncegyüttesének 64 tagja, a védelmi tárca kulturális főosztályának vezetője, kilenc újságíró – a Pervij Kanal, az NTV és a Zvezda televízió munkatársai –, a Doktor Liza néven ismert Jelizaveta Glinka, a Fair Help nemzetközi segélyszervezet munkatársa, valamint 8 fős legénység.

Gyertyát gyújtanak az áldozatok emlékére Forrás: AFP/Alexander Utkin

Az Oroszországban is nagy tiszteletnek örvendő civil szervezet vezetője a latakiai egyetemi kórháznak szánt gyógyszerszállítmányt kísért Szíriába.

A gép manővert hajtott végre a Fekete-tenger felett, és lezuhant

– jelentette a Zvezda tudósítója.

Latakiában van a szíriai konfliktusban Damaszkusz oldalán beavatkozó Oroszország légi támaszpontja. A kórus a tervek szerint az orosz Hmejmim légi támaszponton lépett volna fel az újév alkalmából.

A Tu-154-es a szocsi városigazgatásához tartozó Adler város repülőteréről szállt fel közép-európai idő szerint hajnali 3 óra 40 perckor. A gépet 1983-ban helyezték forgalomba, és utoljára 2014 decemberében esett át a tervezett nagyjavításon. A repülőt Roman Volkov első osztályú tapasztalt pilóta vezette, aki eddig több mint háromezer órát repült.

Mentőhajók keresik a lezuhant gép roncsait a Fekete-tengeren Forrás: Sputnik/Nina Zotina

Vlagyimir Putyin orosz elnököt is tájékoztatták a történtekről. Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter videokonferencián tárgyalt a hadsereg vezetésével. Az orosz nyomozó bizottság a repülésbiztonság megsértése, illetve arra való előkészület címén bűnvádi eljárást indított a katasztrófa ügyében.

Nem terrortámadás volt

– mondta Viktor Ozerov, a szövetségi tanács (az orosz parlament felsőháza) elnöke a RIA-Novosztyi hírügynökségnek. A szövetségi tanács védelmi és biztonsági bizottságának első alelnöke, Franc Klincevics szerint

a szocsi katasztrófa nem áll kapcsolatban az orosz haderők szíriai hadműveletével,

amelyek a korábbi rend szerint folytatják katonai feladataik teljesítését.

Áder János köztársasági elnök táviratban fejezte ki részvétét Vlagyimir Putyin orosz elnöknek a vasárnap lezuhant orosz repülőgép tragédiája miatt. A Köztársági Elnöki Hivatal azt írta: mély megrendüléssel értesült arról, hogy Szocsi közelében több mint 90 emberrel lezuhant az orosz haderő szállító repülőgépe, fedélzetén a méltán világhírű Alekszandrov-együttes tagjaival.

Részvétét fejezte ki Oroszországnak Nurszultan Nazarbajev kazah elnök, a spanyol és a török külügyminisztérium, Maria Olson, az Egyesült Államok moszkvai nagykövete, valamint a szakadár Abházia elnöke, Raul Hadzsimba is.

Putyin nemzeti gyászt hirdetett

Nemzeti gyásznapot hirdetett hétfőre Vlagyimir Putyin orosz elnök a 92 halálos áldozatot követelő repülőgép-szerencsétlenség áldozatainak emlékére.

Tíz holttestet már felhoztak a Fekete-tender mélyéről Forrás: AFP/Ekaterina Lyzlova

Az elnök ezt maga jelentette be a televízióban, és nagyon alapos vizsgálatot ígért a katasztrófa okainak kiderítése érdekében.

Vlagyimir Putyin orosz elnök nemzeti gyásznapot hirdetett hétfőre Forrás: AFP/Sputnik/Michael Klimentyev

Ugyanezt tette Makszim Szokolov közlekedési miniszter is, aki azt mondta, hogy "minden eshetőségnek utánanéznek", azaz nem zárta ki egy merénylet lehetőségét sem, amit a korábban nyilatkozó illetékesek valószínűtlennek mondtak. Hozzátette azonban, hogy korai találgatni az okokat.

A gép roncsait megtalálták a Fekete-tengerben, a parttól 1,5 kilométerre, mintegy 70 méter mélységben.

Túlélőknek nincs nyomuk. Háromezer ember kutatja a maradványokat és nyomokat 32 hajó, 80 búvár, öt helikopter és drónok segítségével. Vasárnap estig tíz holttestet találtak meg.