Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

Irán szerint Washington megsértette a nukleáris megállapodást

Horizontal MIDDLE EAST PERSON-POLITICS PRESIDENT VISIT WEB SITE NUCLEAR POWER PLANT ENERGY AND RAW MATERIALS NUCLEAR ENERGY PROFILE A handout picture released by the official website of the Iranian President Hassan Rouhani, shows him visiting the control
Hasszán Rohani iráni elnök a busehri atomerőműben
Vágólapra másolva!
Az Egyesült Államok megsértette a nagyhatalmak és Irán tavalyi nukleáris megállapodását azzal, hogy szenátusa megszavazta az Irán elleni szankciókról szóló amerikai törvény meghosszabbítását - foglalt állást pénteken a teheráni külügyminisztérium.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szenátus egyhangúlag szavazta meg csütörtökön az Irán elleni büntetőintézkedéseket rögzítő törvény (ISA) hatályának meghosszabbítását 10 évvel. A törvényt 1996-ban alkották meg, és azóta tízévenként megújítják, illetve meghosszabbítják az érvényességét.

A törvény érvényessége most decemberben járt volna le,

és november közepén a képviselőház már megszavazta a meghosszabbítását. Most Barack Obama elnökhöz kerül aláírásra. A szankciók az energetikai és a védelmi iparra, valamint a bankszektorra vonatkoznak, s az a céljuk, hogy megakadályozzák Iránt atomfegyver kifejlesztésében.

Hasszán Rohani iráni elnök a busehri atomerőműben Forrás: AFP/Mohammad Berno

Panaszt tesznek

Az iráni külügyminisztérium pénteki közleményében azt írta: Teherán panaszt tesz annál a nemzetközi bizottságnál, amely a nukleáris megállapodás betartását felügyeli.

Korlátozott atomprogram

Az amerikai kongresszus több szenátorának, képviselőjének és más amerikai tisztségviselőknek a véleménye szerint a törvény hatályának meghosszabbítása nem sérti a nukleáris megállapodást, amelynek értelmében Iránnak korlátoznia kell atomprogramját az emiatt ellene bevezetett szankciók feloldásáért cserébe.

Amerikát tartják felelősnek

Az iráni külügyminisztérium szóvivője emlékeztette Washingtont, hogy az amerikai kormány a felelős az ország nemzetközi kötelezettségeinek betartásáért. "Az amerikai elnök kötelezettséget vállalt arra, hogy hatalmánál fogva megakadályozza az ilyen lépéseket" - olvasható a közleményben, amelyet az IRNA állami hírügynökség ismertetett.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről