Felfüggesztették hivatalából a dél-koreai államfőt

PAK GUN HJE
Szöul, 2016. november 29. A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök sajtótájékoztatót tart Szöulban 2016. november 29-én. Pak Gun Hje kilátásba helyezte lemondását, amennyiben a parlament kidolgoz egy tervet a hatalom biztonságos átruházására. (MTI/EPA pool/Dzson Hon Kjun)
Vágólapra másolva!
A dél-koreai parlament képviselőinek többsége támogatta a pénteki szavazáson a Pak Gun Hje államfő leváltására irányuló eljárást megindító javaslatot, felfüggesztve egyúttal hivatalából a dél-koreai elnököt.
Vágólapra másolva!

A kétharmados többséget igénylő, úgynevezett impeachment indítványt 234 képviselő szavazta meg a 300 tagú szöuli parlamentben.

A javaslat elfogadása azt jelenti, hogy

az elnököt felfüggesztik hivatalából, teendőit a miniszterelnök veszi át,

és az alkotmánybíróságnak 180 napon belül döntenie kell arról, hogy a parlament betartotta-e az eljárási szabályokat, és megalapozott-e az államfő elmozdítására tett indítvány.

A korrupciós botrányba keveredett Pak Gun Hje dél-koreai elnök. A 300 tagú szöuli parlamentben 234 képviselő szavazta meg az államfő leváltására irányuló eljárást megindító javaslatot Forrás: MTI/EPA/POOL/Dzson Hon Kjun