Új világ kezdődik Belgiumban a keddi horror után

Brüsszel belváros
A private security guard helps a wounded women outside the Maalbeek metro station in Brussels on March 21, 2016 after a blast at this station located near the EU institutions. Belgian firefighters said at least 26 people had died after "enormous" blasts rocked Brussels airport and a city metro station today, as Belgium raised its terror threat to the maximum level. / AFP / Michael VILLA
Vágólapra másolva!
A kedd esti jelentések szerint 31 halálos áldozata és több mint 200 sérültje van annak a brüsszeli merényletsorozatnak, amelyet feltehetően az Iszlám Állam terroristái követtek el. Az első robbanások a zaventemi repülőtéren voltak, majd ezeket követte a Maalbeek metróállomás elleni merénylet. A belga rendőrség a merényleteket követően folyamatosan razziázik, miután feltételezésük szerint az egyik merénylő nem robbantotta fel magát, és szökésben van. A sérültek között van két magyar is, egyikük állapota sem súlyos. Magyarországon Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: kettes fokozatúra emelték a terrorfenyegetettségi szintet. Fülöp belga király szerint Belgium már soha nem lesz olyan, mint a március 22-i támadások előtt. A nap eseményeiről szóló percről percre tudósításunkat itt olvashatja. 
Vágólapra másolva!

A brüsszeli merényletsorozatban a belga egészségügyi miniszter kedd esti közlése szerint összesen 31 ember halt meg, és 250-en sérültek meg. A zaventemi repülőtéren 11 ember vesztette életét, míg a Maalbeek metróállomáson 20 ember. A támadásokat az Iszlám Állam vállalta magára.

Két magyar sérültje is van a brüsszeli merényleteknek.

Egyikük a magyar állandó képviselet munkatársa - erősítette meg az Origo információját a külügyminisztérium. Orbán Viktor miniszterelnök tatabányai sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy egyikük állapota nem súlyos. A másik sérült állapotáról nem beszélt a magyar miniszterelnök. Szijjártó Péter külügyminiszter Orbán Viktor sajtótájékoztatója előtt azt mondta, hogy egyik magyar sérült állapota sem súlyos.

Utasok távoznak a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtérről, miután kettős robbantás történt 2016. március 22-én Forrás: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A reggeli merényletsorozatot két robbanás nyitotta Brüsszelben. Nyolc óra körül robbantak a bombák a belga főváros zaventemi repülőterén.

Francis Vermeiren, a légikikötőnek otthont adó Zaventem település polgármestere szerint a terroristák a poggyászaikba rejtették a robbanószerkezeteket.

- mondta a belga politikus.

A merénylők két robbanószerkezetet működésbe hoztak, és bár a harmadik gyanúsított is csomagszállítóra rakta a táskáját, ő pánikba eshetett, és

végül nem robbantotta fel a nála lévő pokolgépet.

A két robbantó életét vesztette.

A belga rendőrség által közreadott, a biztonsági kamera által rögzített felvételen a három gyanúsított látható a brüsszeli Zaventem nemzetközi repülőtéren Forrás: MTI/AP/Belga rendőrség/-------------------

A harmadik gyanúsítottat azóta is keresi a rendőrség, a sötét hajú férfi kiléte egyelőre ismeretlen.

Horrorisztikus jelenetek

Nem sokkal a reptéri robbantás után a brüsszeli uniós negyed közelében a metróban is bomba robbant. A merénylet Maalbeek metróállomás közelében történt.

A Zaventem repülőtéren éppen a robbanás idején landolt a Budapestről érkező járat. Az utasokat nem engedték kiszállni a gépből. Kétórás várakozás után egy biztonságosnak minősített hangárba vontatták a gépet, az emberek csak ott hagyhatták el a fedélzetet. Az utasok között volt Schiffer András, az LMP társelnöke is. Azt mondta, hogy a robbantásról a személyzet nem tájékoztatta az utasokat, de az interneten többen látták, hogy mi történt.

A reptéri merénylet szemtanúi horrorisztikus jelenetekről számoltak be.

"Az emberek sokkos állapotban jöttek ki a repülőtér épületéből a robbanás után. Mindenük véres volt. Mi kint voltunk, és egyből tudtuk, hogy ez egy támadás. Sokan futni kezdtek, mi elbújtunk egy sarok mögött" - mondta az RT-nek Rob Verreykken szemtanú. Arról is beszélt, hogy tudott beszélni az épületből kifelé jövő emberekkel. "Volt, aki látott embereket a földön feküdni lábak és más testrészek nélkül" - mondta Verreykken.

A szemtanúk szerint a robbanás után leszakadt lábbal is feküdtek emberek a reptér indulási oldalán Forrás: MTI/AP/Grúz közszolgálati média/Ketevan Kardava

Bomba robbant Brüsszel Maalbeek metróállomásánál is reggel kilenc óra után nem sokkal. Ott akkor történt a robbanás, amikor a szerelvény elindult kifelé az állomásról. Szemtanúk szerint sokan voltak a kocsiban, az utasok között pánik tört ki.

Utcán a hadsereg

Brüsszelben a robbantások után a legmagasabb szintre emelték a terrorkészültséget. A tömegközlekedés leállt, a hatóságok mindenkitől azt kérték, hogy maradjon otthon, a munkahelyén vagy az iskolában. A Brüsszelbe induló vagy oda érkező nagy sebességű Eurostar vonatok sem közlekednek.

A belga hadsereg katonai alakulatokat vezényelt a fővárosba.

"Megtörtént, amitől tartottunk" - mondta sajtótájékoztatóján Charles Michel belga miniszterelnök. A terrortámadásról azt mondta, hogy tragédia történt, és a keddi nap fekete nap Belgium történetében. "Ez a támadás vak, gyáva és erőszakos" - mondta. A miniszterelnök ugyanakkor mindenkitől nyugalmat kért.

Európa több országában is emelték a terrorkészültség szintjét. Magyarországon Pintér Sándor belügyminiszter bejelentette: kettes fokozatúra emelték a terrorfenyegetettségi szintet. A Terrorelhárítási Központ (TEK) páncélos járművei a budapesti ferihegyi repülőtérre mentek. A Kossuth téren, az M2-es metró kijáratánál is megjelentek a terrorelhárítók.

A Terrorelhárítási Központ (TEK ) páncélozott szállító harcjárművei a Liszt Ferenc repülőtér parkolójánál Forrás: MTI/Szigetváry Zsolt

Franciaországban a terrortámadások miatt kormányülést tartottak. Francois Hollande, az ország elnöke azt tanácsolta a franciáknak, hogy ne utazzanak Belgiumba. A brit kormányfő összehívta a legfontosabb védelmi tanácsot, az úgynevezett "Cobra-tanácsot". Brüsszelben több helyszínen is házkutatások kezdődtek.

Abdeslam készült valamire

A merényletek négy nappal azután történtek, hogy Brüsszelben elfogták Salah Abdeslamot, a tavaly novemberi párizsi merényletek egyik kitervelőjét. A férfi újabb terveket szőtt Brüsszelben, és fegyverei is voltak - erről a belga külügyminiszter beszélt vasárnap. Didier Reynders információi szerint Abdeslam azt állította rendőrségi kihallgatásán, hogy

A hatóságok komolyan veszik az elhangzottakat, mert a nyomozók rengeteg fegyvert, köztük nehézfegyvereket találtak már az első vizsgálódások alkalmával - mondta a miniszter múlt héten. Arról is beszélt, hogy Brüsszelben új emberekből álló hálózat alakult ki Abdeslam körül.

Salah Abdeslam elfogása hatalmas rendőri akció volt Forrás: AFP/John Thys

Részvétnyilvánítások

"Orbán Viktor miniszterelnök megdöbbenéssel értesült a kedd reggeli brüsszeli merényletről, együttérez az áldozatok hozzátartozóival, a sérülteknek mielőbbi gyógyulást kíván" - olvasható a magyar kormány honlapján.

Áder János köztársasági elnök Fülöp belga királynak írt levelet, amelyben részvétét fejezte ki. A merényletek után több turisztikai látványosságra is a belga trikolór színeit vetítették.

Forrás: AFP/Lionel Bonaventure

Kedd este razziáztak a rendőrök

A merényletek éjszakáján még nem sokkal éjfél előtt is rendőrségi helikopterek köröztek Brüsszel felett. A délutáni razziák során a rendőrök rajtaütöttek egy Schaerbeek nevű negyedben található lakáson, ahol vegyi anyagokat, egy szögekkel teli robbanószerkezetet és az Iszlám Állam zászlaját találták.