Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A lengyel miniszterelnök nekiment Brüsszelnek

Lengyelország Press conference Polish Prime Minister and Minister of Justice NurPhoto POLITICS Politician December 9 2015 9th December 2015 Polish Prime Minsiter PRESS CONFERENCE Warsaw Press Conference SQUARE FORMAT
Polish Prime Minister Beata Szydlo, in Warsaw, Poland, on December 9, 2015. (Photo by Krystian Dobuszynski/NurPhoto)
Vágólapra másolva!
"Az Európai Bizottságban egyre többen vannak olyanok, akik az Európai Unió szétverését szeretnék" - jelentette ki Beata Szydlo lengyel miniszterelnök az ország parlamentjében. Azt is mondta, hogy az Európai Bizottságnak gondjai vannak a tekintélyével.
Vágólapra másolva!

Szokatlanul éles szavakkal kritizálta Beata Szydlo lengyel miniszterelnök pénteken az Európai Bizottságot. Az ország parlamentjében az alkotmánybírósággal kapcsolatos viszályról volt szó. Az Európai Bizottság az ország alkotmánybíróságának helyzetét megváltoztató új törvény miatt elmarasztaló eljárást, úgynevezett "jogállamisági mechanizmust" kezdeményezett Lengyelországgal szemben.

Az eljárás vége az is lehet, hogy

Lengyelország szavazati jogát felfüggesztik az EU-ban.

A Bizottság nemrég újabb lépéseket ígért az ügyben arra az esetre, ha Lengyelország kormánya nem tesz semmit a vitatott törvény megváltoztatásáért.

Beata Szydlo lengyel miniszterelnök szerint a Bizottságnak gondjai vannak a tekintélyével Forrás: NurPhoto/Krystian Dobuszynski/NurPhoto/Krystian Dobuszynski

Az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete, a Velencei Bizottság megállapította többek között, hogy az alkotmánybíróságról szóló törvénynek az utóbbi hónapokban elfogadott módosításai csökkentik a bíróság munkájának hatékonyságát, és

aláássák a lengyelországi demokráciát, jogállamiságot és az emberi jogok érvényesülését.

A bizottsági jelentés az előző, a Polgári Platform (PO) vezette kormányt, valamint a Jog és Igazságosságnak (PiS) tavaly november óta kormányzó kabinetjét egyaránt felelőssé teszi a fennálló helyzetért.

Beata Szydlo szerint az Európai Bizottság a lengyel ellenzék kottájából játszik. "Kínos, hogy az Európai Bizottság nem képes eltekinteni attól a politikai nyomástól, amelyet önök gyakorolnak" - mondta. Szerinte kormánya elszánta magát arra, hogy az alkotmánybírósági válságot megoldja. "Meg kell gyógyítani azt az intézményt, amelyet belerángattak a politikába és az ellenzék megbotránkoztató játékaiba" - mondta.

Szydlo szerint Lengyelország nem az Európai Unióval szállt vitába. "Lengyelország az EU teljes jogú tagja, a többi tagországgal azonos jogai és kötelességei vannak" - szögezte le, hozzátéve: kormánya nem "tárgyalásokat, hanem párbeszédet folytat" az uniós intézményekkel, mégpedig ugyanazon elvek szerint, mint a többi uniós ország. "Ma nem Lengyelországnak, hanem az Európai Bizottságnak van gondja saját jóhírével, tekintélyével" - jelentette ki.

A fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) elnöke úgy vélte, hogy Szydlo a felszólalásával

meggyalázta az alkotmányt.

"Az egész ország, egész Európa szeme láttára tette ezt. Lengyelország szégyelli magát azért, amit ön itt most mondott" - jelentette ki Grzegorz Schetyna.

Európa-párti tüntetés Lengyelországban, Varsóban Forrás: MTI/PAP/Radek Pietruszka

A kormánypárt pénteken Lengyelország szuverenitása védelméről szóló határozattervezetet nyújtott be a szejm házelnökéhez. Ebben leszögezik: Lengyelország demokratikus jogállam, ugyanakkor jelenleg "az alkotmánybíróságról zajló politikai vita ürügyén" olyan próbálkozások történnek, melyek

Az EB szerdán közölte: ha hétfőig nincs jelentős előrelépés a lengyelországi alkotmánybírósági válság megoldásában, újabb lépést tesz az uniós jogállamisági mechanizmusban. A varsói kormány még aznap több időt kért arra, hogy országa feloldhassa az alkotmánybírósággal kapcsolatos patthelyzetet.

A lengyel közszolgálati rádió pénteken közölte, hogy birtokába került a hétfőn kiadandó bizottsági döntés végleges szövege, amely a lengyelországi helyzet a várakozásoknál is keményebb értékelését tartalmazza, és azt állítja, hogy veszélyben van a lengyel jogállamiság és a demokrácia.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről