Kormányválság fenyeget Horvátországban a Mol miatt

Croatian Prime Minister Zoran Milanovic holds a press conference ahead of an EU-Balkans mini summit at the EU headquarters in Brussels on October 25, 2015. European Union and Balkan leaders faced a make-or-break summit on the deepening refugee crisis after three frontline states threatened to close their borders if their EU peers stopped accepting migrants. AFP PHOTO / THIERRY CHARLIER
Vágólapra másolva!
Bizalmatlansági indítványt nyújt be a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) az ország első miniszterelnök-helyettese ellen, mert felesége üzleti kapcsolatban állt egy Molnak lobbizó céggel.
Vágólapra másolva!

Politikai felelősség biztosan terheli Tomislav Karamarkót azért, mert nem tette nyilvánossá, hogy felesége egy Molnak lobbizó cégnek is dolgozott - mondta a horvát Szociáldemokrata Párt (SDP) elnöke csütörtökön, rendkívüli sajtótájékoztatón. Zoran Milanovic kijelentette: nem állítja, hogy a miniszterelnök-helyettest büntetőjogi felelőség is terheli.

Szerinte Karamarkónak le kellett volna mondania,

de mivel nem tette meg, kérni fogják a visszahívását a parlamentben. "Meglátjuk mit gondolnak erről a kormánypárti HDZ-vel koalícióban lévő pártok" - mondta.

A harmadikon múlik minden

Horvátországban a tavaly november 8-i választásokon a kormányzó Szociáldemokrata Párt (SDP) és a jobboldali ellenzéki Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) fej-fej mellett végzett. A Híd - Függetlenek Listája nevű alakulat lett a harmadik. Ez a párt mindkét politikai erővel tárgyalt, végül a HDZ-vel állapodott meg. A Híd végig technokrata miniszterelnök által vezetett,

parlamenti támogatással rendelkező szakértői kormányt javasolt.

Horvátország perben áll a Mollal, a legnagyobb kormányzó párt, a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) pedig azt szeretné, ha Zágráb visszalépne a döntőbírósági eljárástól a Mol-INA-ügyben Visszalépést kért egyébként a Mol is. A magyar cég horvátországi lobbistájának fizetési listáján Karamarko felesége is szerepel - mondta az SPD elnöke.

Aki politikával foglalkozik, annak tudnia kell elkülöníteni a saját üzleti ügyeit a közügyektől - mondta Milanovic, aki szerint a HDZ pedig évek óta nem ezt teszi.

Zoran Milanovic, az ellenzékis SPD vezetője kíváncsi, hogyan reagál a koalíciós párt Forrás: AFP/Thierry Charlier

A Nacional című horvát hetilap e heti számában írta meg, hogy az első miniszterelnök-helyettes felesége, Ana Saric Karamarko cége két évig szerződésben állt Jozo Petrovic cégével, amely a Molt is tanácsokkal látta el. Petrovic vállalata 60 ezer eurót fizetett Karamarko cégének tanácsadásért és

az energiapiacot érintő médiaelemzésekért.

Karamarko felesége a horvát közszolgálati televíziónak azt mondta, hogy cége egyszerű marketing- és kommunikációs szerződést kötött a Molnak segítő vállalattal, ilyen szolgáltatásokat pedig több ügynökség is kínál. A cég kétéves munkáért kapta ezt az összeget, és az üzletasszony szerint soha nem nyújtott olyan szolgáltatást a megrendelőnek, amely a Mol érdekeit szolgálta volna. Hozzátette azt is: miután kiderült, hogy a férje tagja lesz a kormánynak, a szerződést azonnal felbontotta, így az ő esetében nem állhatott fenn érdekellentét.

A privatizációt is támadják

Tomislav Karamarko, aki a HDZ elnökeként lett miniszterelnök-helyettes, az ügy kirobbanása után maga kérte, hogy a hivatalos szervek vizsgálják ki az ügyet.

Az SDP a kormány szerdai döntése ellen is tiltakozott, miszerint a kabinet nyolc, az ország számára nem stratégiai fontosságú kereskedelmi vállalatot magánosítana. Milanovic bejelentette, hogy a szociáldemokraták a privatizálásra váró cégekről is vitát kívánnak indítványozni a parlamentben.